Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén is sok a munkahelyi baleset, a feldolgozóipar a legveszélyesebb

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának adatai szerint Magyarországon az elmúlt 5 évben folyamatosan nőtt a munkahelyi balesetek száma. Az idei első negyedév munkabaleseti statisztikája szerint eddig 4541 munkabalesetet regisztráltak – ami némileg alacsonyabb az elmúlt két évnél, a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest azonban jelentős növekedést észlelhető.

A részletes adatokból kiderül, idén április 8-áig a 4541-ből 19 halálos, 9 súlyos csonkolásos, 36 súlyos és 52 csonkolásos baleset történt az országban, amikért a hatóság összesen 17 millió forintnyi bírságot szabott ki a cégekre.

A legtöbb baleset Budapesten történt, fele ennyi Győr-Moson-Sopron megyében, a legkevesebb baleset Tolna megyében érte a dolgozókat, itt „csak” 72 munkabaleset történt. A statisztikából az is kiderül, hogy a középvállalatoknál történik a legtöbb (1561) baleset, ezután következnek a kisvállalatok (1273), majd az 500 főnél több embert foglalkoztatók (755) és a mikrovállalatok (463).

Életkor szempontjából a 45-54 közöttiek voltak eddig idén a legveszélyeztetettebbek (1105 baleset), utánuk a 35-44 év közöttiek (1086 baleset) és a 25-35 év közöttiek (922) következnek.

Iparágakra bontva az látható, hogy a legtöbb, 1874 munkahelyi baleset a feldolgozóiparban (a gépiparral együtt) történt, ezt követi a szállítás és raktározás 535 balesettel, majd a kereskedelem és gépjárműjavítás jön 483-mal.

A reklámpiac, a halászat, a vízi szállítás és a műsorszolgáltatás viszont nulla munkabalesettel zárta az első negyedévet, míg az oktatásban már 207 baleset történt (3 súlyos csonkolás), amihez képest még az építőiparban is kevesebb baleset volt (132).

Az idei első statisztika szerint a veszélyesebb munkák közé tartozik a hulladékgyűjtés (130 baleset), a gumi- és műanyag termék gyártása, az élelmiszergyártás (259 baleset), a közúti jűrmű gyártása (273 baleset) és a kiskereskedelem (302 baleset). Kevésbé veszélyesnek számít a ruházat gyártása (10 baleset), a gyógyszergyártás (11), a cipőgyártás (16) és a textíliák gyártása (33 baleset).

A tavalyi évben 23.387 munkahelyi baleset történt, melyek közül 79 halálos áldozattal járt. A munkahelyi balesetek száma évek óta nő, ezért rendkívül fontos lenne a munkavállalók megfelelő munkakörülményeinek biztosítása, az érdekvédelem, a szakszervezetek megerősítése, amire persze a kormánynak sem megfélemlítéssel kellene válaszolnia.

A kormány nyilván érzékeli a problémát, azonban úgy tűnik, elég egyoldalúan próbálja megfogni azt. Nemrég jelentették be, hogy munkavédelmi tudatosság növelését célzó projekt indul, ami fontos ugyan, de csak valamiféle tüneti kezelésül szolgál.

A munka törvénykönyvének átalakítása meggyengítette a munkavállalók érdekérvényesítési lehetőségeit, a munkáltatók pedig nagyobb mozgásteret kaptak a munkavédelmi előírások be(nem)tartásában.

Másrészt viszont a kormány a kis- és középvállalkozókkal is mostohán bánik, így végül ismét a munkavédelem kapja a legkisebb figyelmet. A munkavállalókra nehezedő kétirányú nyomás eredménye tehát a borzalmas statisztika, ami mögött hús-vér emberek élete vagy halála a tét.

Forrás: napi.hu