Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Saját magát nevezi liberális fake newsnak a 888

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 888 egyik újságírója írt dörgedelmes cikket arról, hogy micsoda liberális fertő és a fake news hírgyártás csimborasszója, hogy a nyugati és magyar liberális sajtó nem ellenőrizte le az Arkagyij Babcsenko haláláról szóló hírt. Azt a szerző, úgy tűnik, már elfejtette, hogy a fideszes portálra pont ő írta meg, az „információ leellenőrzése” nélkül a hírt, 2 nappal korábban

Hétfőn öntötte el a világsajtót a hír, otthonában meggyilkolták Arkagyij Babcsenko Ukrajnába menekült orosz írót és újságírót. Szerdán aztán röppent a még nagyobb hír, hogy valójában Babcsenko halálát csak megrendezte az ukrán titkosszolgálat, hogy így fogják el a bérgyilkosságot megrendelő oroszokat.

A 888 a hétfői hírt így hozta le:

Lelőttek egy ismert orosz újságírót kijevi otthonában, a férfi a mentőautóban halt bele sebesülésébe — közölte a kijevi rendőrség kedden. Arkagyij Babcsenko orosz haditudósító 2017 óta élt Ukrajnában, a Reuters brit hírügynökség közlése szerint a férfi azért hagyta el Oroszországot, mert féltette az életét. Babcsenkóra felesége talált rá, ő hívta a mentőket. Előzetes információk szerint a férfit hátba lőtték. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója előrevetítette, hogy Oroszországnak köze lehet Babcsenko megöléséhez.

Majd szerdán ugyanaz a szerző, aki a hétfői hírt megírta, így ír róla:

A legnagyobb és legbefolyásosabb nyugati lapok minden kritikai megjegyzés nélkül lehozták a világ legnagyobb kamutörténetét, senkinek sem jutott eszébe leellenőrizni az információkat.

Korábban a cikkben pedig így:

Ennél a pontnál lendült működésbe a nyugati liberális propagandagépezet. Az asztalfiókokban tárolt narratívacsinálási útmutatót előkapva mindannyian megírták, hogy a gonosz Putyin végeztette ki a hős újságírót.

A két cikk elolvasása után nem lehet kétségünk: a 888 a nyugati liberális propaganda gépezet része, amely előkapva a nyugati liberális útmutatót, az információ leellenőrzése nélkül rongyolt bele az ártatlan Putyinba.

Valójában persze nem erről van szó. A 888 a hétfői rövidhír megírásával teljesen korrekten járt el. Ha a család és a hivatalos szervek is megerősítik az információt, nem kell még egy csekkolás. Meg hogy is lehetne csekkolni, odamegy az ember, és megnézi a holtestet?
Illetve az is jogos, hogy ha az esetről véleményt mondott egy magas állami tisztségviselő, akkor azt beleírjuk a hírbe, ahogy itt is történt a putyinos mondattal.

A helyzet az, hogy ilyen egy lap, amely válogatás nélkül lő hazugságokkal mindenkire, aki él és mozog, néha saját maga lesz a célpont, amikor véletlen korrekten jár el.

De nagyjából pont ennyire szokott igaz lenni a 888 és barátainak összes fake newsozása, ez is csak egy politikai termék, aminek a lényege, hogy a saját hazugságaikat, és a rendszerszinten működtetett, a kormányzatot kiszolgáló hazugsággyárukat mentegessék azzal a hazugsággal, hogy „de mások is hazudnak”.
Pontosan ezért lőnek mindenkire és állítják mindenkiről, hogy hazudik, hogy lehúzzák magukhoz, hogy úgy tűnjön, a teljes média ugyanolyan. Pedig van különbség a politikai megrendelésre készült cikkek, és a hibák vagy egyéni elfogultságok között, méghozzá nagy. Az egyik az emberi működés természetes velejárója, a másik pedig az olvasó tudatos elárulása. Erre a fent idézet két cikk a bizonyíték.
Címlapkép: wikipedia