Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „szegények felemelése” címén égetik a pénzt Dél-Békésben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jelentősen túlárazott közbeszerzést nyert egy dél-békési konzorcium, ráadásul a pályázat egy szegénységellenes programhoz kapcsolódott. Az esetről Hadházy Ákos, az LMP politikusa adott hírt szerdán tartott szokásos korrupcióinfóján.

Az Interbidus Konzorcium 21 rendezvény szervezésének szakértői támogatását – tehát nem a lebonyolítását – vállalta összesen 20 501 800 forintért, azaz napi egymillió forintért „a szegények felemelése érdekében”.

A kiírás szerint a egy „komplex felzárkóztató program” keretein belül a lakosság és a szakemberek teljes körű tájékoztatását, szakemberek felkészítését és közösségformálást kell szakértőként elvégeznie a pályázat nyertesének konferenciák, workshopok, műhelyekek, nyílt napok, látványórák, szakmai egyeztetések, sport napok, családi napok, közösségi programok szervezése révén. Ezek összesen 21 nap alatt valósulnának meg, naponta egy eseménnyel.

A közbeszerzés körülményei Hadházy szerint azért is elképesztőek, mert ezt a pénzt nem helyi szakemberek, hanem budapesti cégek kapják egyetlen ajánlatból kiválasztva, az eredetileg becsült értékkel forintra pontosan megegyező értékű ajánlattal. Ráadásul mindezt úgy, hogy évekkel ezelőtt nagyon hasonló programokon kaszáltak már százmilliókat.
Az Átlátszó rámutatott, hogy az Interbidus Konzorcium tagcégei – Humanitas Socialis Kft., IBS Management Kft., Topsec Kft., Kiváló Nevelési Kultúráért Alapítvány – kötődtek az Észak-magyarországi korrupciós botrányhoz, az úgynevezett Voldemort-ügyhöz is.
Újabb érv az EU-ügyészséghez csatlakozás mellett: a fideszes Simonka György körzetében másolják a korábbi „szegénységellenes”, de a valóságban csak szemtelen pénzlenyúló programokat
– ezekkel a szavakkal kommentálta Hadházy a dél-békési esetet.
Címlapkép: 4freerussia.org