Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetők várták a Márki-Zayjal békülni akaró Lázárt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden délután 3 órára tüntetést hirdetett a Vásárhelyiek a változásért csoport  a hódmezővásárhelyi városháza elé, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a fideszes önkormányzati képviselők el próbálják lehetetleníteni Márki-Zay Péter munkáját.

Azért szervezték keddre a demonstrációt, mert a februári polgármester-választás óta ez az első rendes közgyűlés, amelyet Vásárhelyen tartanak, ezért számítottak Lázár János, a térség megválasztott parlamenti képviselőjének feltűnésére. Mint ismert, az országos politikától visszavonult egykori miniszter korábban azt ígérte, hogy a parlamenti választások után a választókörzetéhez tartozó mindegyik településre ellátogat majd tárgyalni az őket illető fejlesztésekről.

A HVG helyszíni tudósítása szerint délután nagyjából 150 tüntető várta Lázárt, aki azonban még órákkal a közgyűlés kezdete után sem jelent meg a helyszínen. A tüntetésen a molinókon egyebek mellett a „Nem félünk a listázástól!” és „Szabad sajtót!” szövegek voltak láthatók. A tüntetők egy része bement a Városházára,ahol az ülésterem zsúfolásig megtelt Márki-Zay szimpatizánsaival, illetve a Fidesz aktivistáival vegyesen.

Hódmezővásárhely, 2018. május 29.
Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője felszólal a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Bár a 16 órára meghirdetett közgyűlés időben elkezdődött, az érdemi munkára jó két órán keresztül sem került sor, mivel még a napirend elfogadása előtti interpellációk nyomán hosszas, parázs hangulatú vitába bonyolódott a polgármester a közgyűlés fideszes többségével a hivatalt otthagyó harminc dolgozó ügyében.

Lázár János végül háromnegyed hat körül érkezett meg a Városházára, addigra azonban az épület elől elfogytak a 15 órára érkező tüntetők. Az exminiszter felszólalásában az együttműködés fontosságát hangsúlyozta: Lázár szerint feszült a helyzet Hódmezővásárhelyen, ez a vitakultúra a parlamentben nem idegen, de egy városban „a fejlődés gátja”. „Dolgozni akarok, és nem polgárháborúzni” – mondta. Márki-Zay Péter a HVG beszámolója szerint elfogadta Lázár ajánlatát, szóban békét kötöttek, és további találkozót beszéltek meg egymással.

(Forrás: HVG)