Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Merkel szerint a bankárok is felelősek a populizmus terjedéséért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jobboldali politikustól nem várt kijelentést tett Angela Merkel német kancellár hétfőn. A politikus szerint azoknak a felelőtlen bankároknak is van szerepük a populizmus előretörésében, akik a 10 évvel ezelőtti pénzügyi és gazdasági világválságból dollármilliókkal távoztak, miközben milliónyi munkahely megszűnéséért voltak felelősek.

(Fotó: Tobias Kleinschmidt / Wikipedia Commons)

A Global Solution Summit elnevezésű eseményen Merkel úgy nyilatkozott:

„Sok bankár, aki rengeteg pénzzel lépett le, és akinek nem kell dolgoznia a hátralévő életében, részben felelős emberek millióinak munkanélkülivé válásáért. Az emberek pedig természetesen felteszik a kérdést, vajon ez igazságos-e.”

Merkel arra is kitért, ez táplálja azt a fajta populizmust, amely most Olaszországban hódít. A német kancellár ezzel kapcsolatban felszólította az olasz döntéshozókat, hogy vegyék kezükbe a dolgokat és oldják meg a problémákat.

Az olasz helyzetre utalva azt is megjegyezte, az eurozóna tagállamainak tiszteletben kell tartaniuk bizonyos elveket, és felidézte, hogyan töltöttek számtalan éjszakát tárgyalásokkal, amíg végül megoldást találtak a görög válságra és kiegyeztek Alexisz Ciprasz görög miniszterelnökkel. Merkel ezzel burkoltan utalt arra, hogy Olaszország sem számíthat elnézőbb német álláspontra.

Egy résztvevő a „rossz pártokra szavazó” olaszok kérdését pedzegette, melyre Merkel úgy reagált, egyetlen egyéni választó sem ítélhető el, egy demokráciában a választott vezetők felelőssége, hogy megoldják azokat a problémákat, amelyeket a választók megélnek.

Merkel a bankárok mellett azokat a politikusokat is kritizálta, akik sutba dobnák a nemzetközi együttműködés rendszerét:

„A globalizáció előnyeinek kihasználása, ugyanakkor kockázatainak csökkentése olyasvalami, amit együtt tudunk a legkönnyebben elérni. Ehelyett viszont azt látjuk, hogy kétségbe vonják az együttműködést, meggyengítik a nemzetközi intézményeket, a már megtalált megoldásokat sutba dobják, és önző módszerekkel próbálkoznak. Ez aggasztó.”

„Egyes országok, függetlenül attól, hogy mekkorák és milyen erősek, nincsenek abban a helyzetben, hogy a világ nagy kihívásait egyedül oldják meg. A valódi megoldások nemzetközi együttműködést igényelnek” – tette hozzá.

(Euronews, Bloomberg)