Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétharmaddal nyert a nők önrendelkezése Írországban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Két exit poll is kétharmados győzelmet jósol a liberalizáció támogatóinak az ír abortusz-népszavazáson. Az Irish Times/Ipsos MRBI szerint a magas, hetven százalékot meghaladó részvételi arány mellett az írek 68 százaléka szavazott az alkotmány 8. módosításának visszavonása mellett, 32 százalék pedig ellene. Az RTE exit pollja szerint 69,4 százalék azok aránya, akik a liberalizáció, és 30,6 százalék azoké, akik a status quo mellett szavaztak.

Az 1983-ban, szintén kétharmados népszavazás által szentesített 8. alkotmánymódosítás az Európai Unió második legszigorúbb abortuszszabályozását eredményezte, csupán az anya életének veszélyeztetése esetén tette lehetővé a terhesség megszakítását. Három évtizeddel később a mélyen katolikus ország – mely 2015-ben elsőként a világban népszavazáson bólintott rá a melegházasságra – hasonló aránnyal fordította vissza döntését.

A népszavazás hatására az ír kormánynak törvénymódosítást kell előkészítenie, mely a tizenkettedik hétig legálissá teszi a terhesség megszakítását.

Az exit pollok szerint a liberalizáció hívei kerültek többségbe nem csupán a fővárosban, Dublinban (itt 77 százalék körül volt az igenek aránya), de a konzervatívabbnak tartott vidéken is.

A szigorúbb abortuszszabályozás megtartásáért küzdő tábor az exit pollok egyértelmű számai után perceken belül elismerték a vereségüket.

Az ír népszavazás hátteréről itt írtunk bővebben:

(via The Guardian)