Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az országos politikában ismeretlen tagokat választottak az LMP elnökségébe

Ez a cikk több mint 5 éves.

Estébe nyúló kongresszuson választotta meg az új elnöksége tagjait az LMP.

Az már délután eldőlt, hogy a két társelnöki pozícióra egyedüliként induló Szél Bernadett és Keresztes László Lóránt megkapta a bizalmat az LMP tagságától, de estére eldőlt az is, a többi pozícióba kik kerültek.

A kulcspozíciónak tartott titkári helyre az LMP tagsága Kanász-Nagy Mátét választotta. A szociálpolitikus végzettségű Kanász-Nagy, aki eddig az LMP szóvivője volt, információnk szerint elsöprő többséggel nyerte meg a pozíciót az ellen az Ábrahám Júlia ellen, aki áprilisban az utolsó pillanatban visszalépett Óbudán Szabó Tímea javára, sőt az országos listán is lemondott helyéről.

De az igazi meglepetés nem is ez volt az LMP 42. kongresszusán. A Mérce információi szerint a tagság ugyanis az országos politikában ismeretlen arcokat választott az elnökségbe. Az új elnökség a társelnökön és a titkáron kívül az alábbi emberekből áll:

  • Angyal Károly
  • Hajdu Mária
  • Józsa László
  • Turcsán Szabolcs
  • Kendernay János
  • Pálvölgyi Miklós

Angyal Károly a párt korábbi pártigazgatója a baranyai frakciót képviseli majd vélhetően az elnökségben, amely Keresztes társelnökségével eléggé megerősödhetett a párton belül. Hajdú Mária régi motoros az LMP-ben: volt már az elnökség tagja és emlékezetpolitikai szakszóvivő is, idén a választásokon a 12. kerületben indult és 7 százalékot ért el Gulyás Gergely körzetében, ahol az újdonsült miniszter végül 3,7 százalékkal nyert Bauer Tamással szemben.

Józsa László közgazdász, korábban az MDF, majd az MDNP tagja volt, 2014-ben őt ajánlotta az LMP a veszprémi időközi választás közös ellenzéki jelöltjének (végül itt Kész Zoltán nyert az LMP pedig önállóan indult). Turcsán Szabolcs is régóta LMP-s, a párt érdi jelöltje volt az idei választásokon, a pártalapítvány és a fővárosi frakció mellett dolgozik. Kendernay János az LMP külügyi kabinetjét vezette eddig, az idei országos listán a 19. pozíciót szerezte meg. Pálvölgyi Miklós pedig ügyvédként segítette eddig az LMP munkáját.

Érdekesség, hogy a két társelnökön kívül egyetlen frakciótag sincsen az LMP új elnökségében.

(Címlapkép: MTI, Koszticsák Szilárd)