Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több visszalépő LMP-st is felmentett a párt fegyelmi bizottsága

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több, az országgyűlési választáson ellenzéki koordinációban érintett LMP-s ügyében is felmentő határozatot hozott pénteken a párt fegyelmi bizottsága. Míg Hadházy Ákos korábbi társelnököt és Kassai Dánielt, az LMP-s visszalépések sorát megnyitó jelöltet súlyos büntetéssel sújtotta, több más képviselőjelöltet nem marasztalt el az illetékes testület a koordináció miatt. Kassai ítéletének hivatalos indoklásában az állt, hogy mivel ő az országos elnökség csak egy tagjával (Hadházyval) egyeztetett visszalépéséről, ezért szó sem lehetett felmentésről. Vele szemben a többi visszalépő több elnökségi tagnak jelezte visszalépési szándékát.

A koordinációt támogató jelöltek közül Ungár Péter esetében csak kisebb súlyú etikai vétséget állapítottak meg a Zoom.hu információi szerint, ám a „fő vádpontban” az első fokú határozat azt mondja ki, hogy nem követett el fegyelmi vétséget, ezért végül felmentették. A politikus a lapnak megerősítette a hírt.

Ábrahám Júlia és Ungár Péter az LMP választási eredményváróján április 8-án. (a kép bal, illetve jobb szélén).Forrás: LMP Facebook-oldala

A HVG.hu értesülésére hivatkozva felkerestük a szintén koordináló Ábrahám Júliát, aki a Mércének megerősítette, hogy a bizottság döntése nyomán őt sem érte fegyelmi szankció a visszalépés miatt. A Budapest 10. EVK-jában a későbbi győztes Szabó Tímea javára visszalépő politikust arról is kérdeztük, hogy milyen szempontokat vett figyelembe a fegyelmi bizottság a felmentő ítélet előtt.

Ábrahám Júlia azt válaszolta, egy „nagyon hosszú” indoklást kapott, amely nem publikus, de összességében azt állapítja meg, hogy „minden körülményt mérlegelve” nem követett el fegyelmi vétséget a koordináció támogatásával.