Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Foci-VB ideje alatt fogja a Fidesz elfogadni a konfliktusos törvényjavaslatait

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor abba a belvárosi nyugdíjasklubba látogatott az V. kerületben, ahol még áprilisban is kampányolt. A miniszterelnök az eseményről készült videójában jelentette be, július 20-ig elfogadják a migrációval kapcsolatos törvényeket, köztük az alkotmánymódosítást és a Stop Sorost is.

Ez nem csupán azt jelenti, hogy a június 14. és július 14. közötti foci VB idejére időzíthetik a fontosabb a belpolitikai vitákat, hanem azt is, hogy  a kormánypárt ezeken a javaslatokon kívül is több más törvény megszavazását tervezheti. 4 évvel ezelőtt például június 11-ig tartott az ülésszak, és ezalatt az idő alatt lerendezték többek között az önkormányzati választási rendszer átalakításáról vagy a reklámadóról szóló törvényjavaslatokat is.

Most ennél egy hónappal hosszabb ülésszakra készül ezek szerint Orbán és országgyűlési többsége, Gulyás Gergelytől pedig már meg is tudhattuk, mit tervez a következő 1-2 hétben a kormány:

  • Jön az igazságszolgáltatás átalakítása a felső bíróságok rendszerének visszahozásával;
  • jön a Stop Soros, ami 5 törvény módosítását is igényli majd;
  • adóváltozások jöhetnek;
  • illetve egy alkotmánymódosítás, amelyben Magyarország migrációhoz való viszonyát, és a magántulajdon illetve a magánlakások kérdését rendezik majd.

Ezeket a javaslatokat pedig sejthetően mind a magyar társadalom és a sajtó nagy részét lefoglaló futball VB alatt fogják Orbánék áttolni. Ami azt jelenti, nehéz lesz a figyelmet arrafelé irányítani, és így bármilyen társadalmi ellenállást megszervezni ebben az időszakban.

A másik kérdés az, mi jöhet ezután, hiszen ezek a törvények 3-4 hét alatt lezongorázhatóak, és Gulyás megszólalása után azt is gondolhatjuk, hogy nagyrészt már készen is állnak. Valami miatt viszont még majd másfél hónapig ülésezni fog a parlament, ha Orbán nem tévesztette el a dátumot.

Tervekről hallani, ilyen az önkormányzati rendszer, és az önkormányzati választási rendszer újbóli átalakítása, vagy az igazságszolgáltatás teljes rendszerének átformálása.

Az biztos, hogy a politikával foglakozók feltehetően a futball világbajnokság alatt sem fognak unatkozni.