Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Késett a teremből, így került Obama mellé a magyar civil vezető

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ami a magyar kormánynak nem sikerült, az egy civil szervezeti vezetőnek igen: Léderer Sándor, a korrupció feltárásával és adatolásával foglalkozó K-Monitor igazgatója, Barack Obama volt amerikai elnök mellett ült egy megbeszélésen.

Léderer az Obama által alapított civil kezdeményezés támogatásával vesz részt egy programban, és ennek egyik állomásaként beszélgetett a többi résztvevővel együtt előbb Barack, majd később Michelle Obamával is.

Léderer Sándor, a K-Monitortól, és Obama az alapítvány programján, Washington DC, 2018 május 16. / Fotó: Obama Foundation, Twitter

„A találkozó egy informális beszélgetés volt, amin Obama a saját karrierútjáról, civil szervezetbeli tevékenységeiről mesélt, az ösztöndíjasok pedig arról, hogy mi foglalkoztatja őket épp a munkájuk során. Tudta mindenkiről, hogy ki mit csinál, honnan jött. Nagyon közvetlen, barátságos volt”

– mondta Léderer a Mérce megkeresésére, és azt is elárulta, napi politikáról egyáltalán nem volt szó.

Az Obama Alapítvány képzésén civil vezetőket hoznak össze, mentorálás és közös gondolkodás céljából. A program csak költségtérítést biztosít, ösztöndíjat nem fizet. Az oda bekerültek fele amerikai, a másik fele más országokból érkezett. Két évig tart, ezalatt négy nagyobb találkozót szerveznek, de a programban résztvevőknek havi szinten kell közös munkát végezniük.

A kiírásra egyébként összesen 20 ezren jelentkeztek, közülük választották ki a 20 résztvevőt, köztük Léderert, ami, ahogy elmondta nekünk, őt magát is meglepte.

A többnapos képzésről saját Facebook-oldalán Obama azt írta,

Az elmúlt néhány nap folyamán összegyűlt az Obama Alapítvány mentoráltjainak első évfolyama, hogy jobban megismerjék egymást, és hogy megosszák, mit tanultak eddigi inspiráló tevékenységük során. Minnesotától Maliig ez a 20 vezető arra szánta az életét, hogy egy jobb világot építsen. Alig várom, hogy mindegyikőjüktől tanulhassak, és lássam, hogyan tudnak még többet elérni, amint egymással és velünk is együtt dolgoznak majd az elkövetkezendő két évben.

Megkérdeztük azt is Léderertől, hogy szándékos volt-e, hogy éppen Obama mellé ült le. Mint kiderült, valójában csak kicsit késve érkezett a találkozóra, és addigra már csak egy szék maradt, közvetlenül az Obamának fenntartott szék mellett.