Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Semjén Zsolt Csíksomlyón: „Ha meg akarunk maradni, több gyereknek kell születnie”

Ez a cikk több mint 5 éves.

A csíksomlyói zarándoklaton idén is résztvevő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sajtóinterjúban elmondta, hogy a  szombati csíksomlyói szentmisén elhangzott papi prédikáció azért volt elsősorban fontos, mert az „élet védelméről” szólt. A KDNP politikusa az alkalmat megragadva azt kívánta hangsúlyozni,

 „Amikor ennyi fiatal van, különösen fontos a családalapítás kérdése, hiszen a magyar nemzet csak akkor tud megmaradni, ha gyerekek születnek, akik magyar nyelven, magyar kultúrában, magyar történelmi tudatban nőnek fel”

Szerinte ahhoz, hogy ezt elérhessük, kifejezetten keresztényi politikát is kell a magyar kormánynak folytatnia, meg kell erősödnie „keresztény tudatában.” Semjén elmélkedését természetesen most is Európa és a világ szerinte legaktuálisabb problémái felé terelte, és megjegyezte, a csíksomlyói búcsú

„Európának is üzen.” Mint kiemelte, szerinte kontinensünk azért „sebezhető” az „iszlám benyomulással szemben,” mert ő maga nem elég keresztény.

Semjén nyilatkozata az új „kereszténydemokrata” és „demográfiára” fókuszáló, Orbán Viktor által a kormányalakítás körül meghirdetett irányelvek további aláhúzása.

Parlamenti, hivatalos megválasztása után Orbán Viktor már beszélt arról, a jövőben még inkább „kereszténydemokrata” alapra szeretné helyezni a kormányzását, ennek részleteiről azonban még nem számolt be. Korábban, választási győzelme utáni, nemzetközi sajtótájékoztatóján azonban már kifejtette, az ország „demográfiai válságára,” tehát a túl kevés újszülöttre, a népességfogyás megfékezésére is fókuszálni szeretne.

Orbán az Emberi Erőforrások Minisztériuma élére mindenesetre bizonyosan olyan embert állított, aki a kérdésről hasonló elveket vall. Kásler Miklós ugyanis korábban szóvá tette, szerinte a terhesség-megszakítások összes „húszmillió magyartól” fosztották meg az országot az elmúlt évtizedekben.

Mint arról csütörtökön a Mérce is beszámolt, a legújabb kutatások szerint azonban a magyar nők ma is éppen csak, hogy el tudják viselni a rájuk rótt anyagi terheket, és a gondoskodási válság által rájuk rótt plusz feladatokat, és nem igazán világos, hogyan lehetne tartós bérrendezés, és koherens, drasztikus szociálpolitikai reform nélkül a gyermekvállalási kedv növekedését várni.

(MTI // Címoldali kép: MTI, Kovács Tamás)