Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy esküvő több mint 30 millió fontért, aminek egy jelentős részét az adófizetők állják

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma az angol királyi család egyik tagja, Harry herceg összeházasodott egy amerikai színésznővel, Meghan Markle-al. Nehéz lett volna erről a tényről lemaradni, mivel egyrészt hónapok óta követi a sajtó az esküvői előkészületeket, másrészt szombaton szinte kizárólag ezzel volt tele a média minden felülete. És nemcsak a külföldi sajtó követte az eseményeket nagy érdeklődéssel: itthon is minden létező híroldal, tévé, nyomtatott sajtótermék beszámolt a hercegi esküvőről.

És miért ne? Egyértelmű, az embereket ez érdekli. És különben is, nincs semmi gond azzal, ha a fél világot leköti egy szép, fiatal pár boldogsága és „tündérmeséhez” hasonlatos esküvője. Azonban felmerül a kérdés: mennyibe került ez a tündérmese a brit adófizetőknek? És miért a brit állam felelőssége Harry és Meghan esküvőjének bármilyen mértékű fedezése?

Az esküvő pontos ára nem nyilvános, de körülbelül 32-35 millió font körül mozog, amely nagyjából 12 milliárd forintnak felel meg. Ugyan ez aprópénznek tűnhet Kósa Lajos 1300 milliárdjához képest, de egy esküvő árához viszonyítva azért kicsit meredek. Úgy meg pláne, hogy ennek az összegnek a nagy része a biztonság fenntartására ment el, amit egy az egyben az adóból álltak. Az Independent szerint csak a biztonság 30 millió font körül mozgott, ami ahhoz képest, hogy Harry bátyjának, Vilmos hercegnek az esküvőjén ugyanez összesen „csak” 7,2 millió fontba került, végképp meghökkentő összeg.

A jóval magasabb ár annak köszönhető, hogy az országban eleve magasabb a biztonsági készültség az elmúlt hónapok támadásainak köszönhetően, valamint annak, hogy Harry szolgált a brit hadseregben. Plusz költséget jelent az is, hogy több mint 2000 embert vártak az esküvőre. Első körben az esküvő biztosítására költött pénzt a rendőrségnek kell állnia, amit majd csak utólag igényelhetnek vissza.

A maradék néhány milliót már a királyi család állja, de azért ebben az összegben is benne van a brit állampolgárok pénze, hiszen minden évben sok millióval támogatja az állam az amúgy biztosan szűkösen megélő családot. 2017-18-ban például ez az összeg 76 millió font, azaz közel 30 milliárd forint volt.

A britek viszont legalább tisztában vannak azzal, mennyi pénzük megy az országuk uralkodóinak életmódjának fenntartására, míg mi valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, pontosan mennyi pénzünkbe is került például Orbán Ráhel esküvője.