Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorra nyerik a demokrata előválasztásokat Bernie Sanders jelöltjei

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Washington Post közölt hosszú elemzést arról, hogy a keddi előválasztási eredmények után főhet a feje a demokrata elitnek. A 2016-os demokrata előválasztáson Hillary Clintontól vereséget szenvedő, de a Demokrata Pártot, és az országot a skandináv szociáldemokrata modell alapján megreformálni akaró Bernie Sanders mozgalmának jelöltjei sorra nyernek a középre húzó demokrata jelöltekkel szemben.

Négy olyan államban nyertek kedden az újbalos sandersista jelöltek a novemberi félidős választásokat felvezető előválasztásokon, ahol a demokraták esélyesnek tartják, hogy fordítsanak, és így összességében megszerezzék a többséget a kongresszusban. A Washington Post cikke megkongatta a mérsékelt demokraták vészharangját, körzetek, a kongresszusi többség esélye, sőt államok úszhatnak el a szerintük túl balos jelölteken.

A sandersista jelöltek a legtöbb helyen a mindenkinek járó egészségbiztosítással kampányolnak. Így tesz Nebraskában a 45 éves balos szociális munkás, a sandersista Kara Eastman is, aki a 68 éves kongresszusi képviselő Brad Ashfordot verte meg az előválasztáson, akit esélyesnek tartottak a körzet visszaszerzésére.

Eastmen aki az egészségbiztosítás ügye mellett, legalizálná a marihuánát, szigorítaná a fegyverviselés szabályait, és emelné az adókat, azt mondja, belefáradt abba, hogy a demokratáknak nincs gerince és nem állnak ki a fontos értékekért. A vesztes Ashford a demokrata központ támogatottságát élvezte, de a központban most úgy látják, át kell gondolni, hogy le kell mondani erről a körzetről.

A pennsylvaniai Lehigh-völgyben ahol az eddigi Republikánus képviselő nyugdíjba vonult, szintén győzelemre számított a demokrata elit. A pártelit jelöltje John Morganelli volt, aki bevándorlás ellenes és ellenzi az abortuszhoz való jogot. Az előválasztáson viszont vereséget szenvedett egy sandersista ügyvédnőtől, Susan Wildtól, aki a kampányát nagyrészt arra építette, hogy ellenfele pozitívan beszélt Trump politikájáról.

Szintén Pennsylvaniában egy kisváros polgármestere, a mindkét karján kitetovált, kopasz John Fetterman a helyettes-kormányzó címért zajló előválasztást nyerte meg úgy,  hogy pénteken és szombaton maga Bernie Sanders kampányolt neki.


Philadelphia külvárosában a 66 éves Scott Wallace verte meg a demokrata pártközpont 33 éves tengerészgyalogos veterán jelöltjét. Scott Wallace, aki szintén a nagyobb állammal, a mindenki számára hozzáférhető egészségbiztosítással kampányolt, azt vetette ellenfele szemére, hogy 2016-ban még regisztrált republikánus szavazó volt, most pedig a demokraták jelöltjeként indult volna a választásokon.

Scott Wallace egyébként annak a Henry Wallace-nak az unokája, aki Franklin Roosevelt alelnöke volt, majd indult a demokrata előválasztáson, de kikapott Trumantól, mivel túl balosnak számított.


A Washington Post kiemeli cikkében az Amerikai Demokratikus Szocialistákat, mint akik egyes helyeken Bernie Sanders kampányát segítik. Pittsburghben például két hozzájuk kapcsolható jelölt 70 százalék körüli győzelemmel múlta felül, a most hivatalban lévő demokrata jelölteket az állami előválasztásokon. A Post megjegyzi, hogy itt nagyon erősek ezek a szervezetek, több mint 500 aktív tagjuk van, akik marxista olvasókört szerveztek, tiltakoztak egy abortuszellenes helyi központ ellen, és azzal próbálják csökkenteni a rendőri igazoltatásokat, hogy segítenek megjavítani az emberek autóinak féklámpáit.

De a sandersisták legnagyobb dobása mindenképp Paulette Jordan győzelme volt az idahoi előválasztáson a kormányzói címért. Az őshonos amerikai jelölt 58 százalékot szerzett az országos és helyi demokrata elit által is támogatott ellenfele ellen, így ő lehet az USA történetének első őshonos amerikai származású kormányzója. A programja az amerikai újbaltól megszokott. Az egészségügyi ellátás kiterjesztése, a marihuána legalizációja, a börtönbüntetést töltők számának csökkentése és a társasági adó kiskapuinak megszüntetése.

De nem csak a százalékos eredmény érdekes. Idahoban most szavaztak legtöbben valaha is demokrata előválasztáson, a leginkább demokrata központnak számító nagyvárosban Boiseban annyian szavaztak, hogy elfogytak a szavazólapok jóval az urnazárás előtt. Míg 2014-ben 25, most 65 ezren szavaztak a demokrata előválasztáson.

A Washnigton Post cikke bár nem teszi fel a kérdést, a helyzet nagyban hasonlít arra a demokratáknál, amit a Tea Party kapcsán láttunk a republikánusoknál. Kérdés, hogy a balról jövő jelöltek miképpen tudják megnyerni a centrum szavazóit, így megverni a Republikánusokat, és mi történik akkor, ha a teljes Demokrata pártot erősen elkezdik balra húzni.