Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint pont, hogy Soros a hibás az európai antiszemitizmus felerősödéséért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke a német Bild lapban még szerdán megjelent nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki az Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítvány) alapítvány Berlinbe költözése miatt. Lauder Orbán Viktor politikáját kritizálva úgy fogalmazott: ugyan nem kell mindennel egyetérteni, amit Soros György mond vagy csinál, ugyanakkor méltatlannak nevezte a bánásmódot egy olyan emberrel szemben, aki olyan sokat tett a kelet-közép-európai országokban a demokrácia terjesztéséért a kommunizmus bukása után.

Erre reagálva Orbán Viktor levelet írt a szervezet vezetőjének. Erről tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-t.

Orbán levelében azt írja, „mélyen sérti Magyarországot és polgárait” az, hogy a Zsidó Világkongresszus elnöke felemelte a szavát a Soros Györggyel szembeni bánásmód miatt.

„Csodálkozunk. (…) Az alapítvány elköltözésének Budapesten köztudott és nyilvánvaló oka, hogy Magyarország olyan szabályokat vezetett be, amelyek a transzparenciát kiterjesztik a külföldről finanszírozott szervezetekre is” – olvasható a levélben.

„Tisztelettel felhívom az elnök úr figyelmét, hogy az alapítványt és annak alapítóját személyes felelősség terheli az európai antiszemitizmus növekedéséért is.

„Olyan személyeket is bejuttatott a migránsok között Európába, akiknek politikai és vallási nézetei érzékelhető mértékben megnövelték a zsidó közösségek veszélyeztetettségét. Ezzel szemben Magyarország és annak kormánya az európai zsidó közösségeket is védi, amikor megakadályozza a migránsok ellenőrizetlen bejutását az Európai Unió területére” – szögezi le írásában a miniszterelnök.

„Politikánknak erkölcsi és elvi okai vannak, továbbá a zsidó-keresztény együttélés eszméjét is szolgálják, amelyben mi továbbra is töretlenül hiszünk. Ezért a Zsidó Világkongresszustól természetesen sem elismerést, sem köszönetet nem várunk. Elvárunk ellenben az óceán másik, biztonságosabb részén élő zsidó vezetőktől több éleslátást és együttérzést, a nyilvánosság elé tárt véleményükben több tényszerűséget, tiszteletet és méltányosságot” – írta levele végén „fogyatkozó reménységgel” Orbán Viktor.

(Forrás: MTI)