Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ombudsman: a tisztifőorvosnak rendesen ki kellett volna vizsgálnia a kórházi fertőzéseket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Székely László ombudsman szerint alapjogokat sértett a tisztifőorvos, amikor nem vizsgálta ki teljes körűen a kórházi fertőzések magas száma miatt benyújtott közérdekű bejelentéseket.

Az alapvető jogok biztosa megállapította, a panaszok kezelésének hanyag gyakorlatával az országos tisztifőorvos sértette a jogbiztonsághoz, a tisztességes hatósági eljáráshoz fűződő alapvető jogokat.

Az ombudsman vizsgálatát a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kérte, miután több, az egészségügyi intézményekben előforduló fertőzések ügyében benyújtott közérdekű bejelentést mellőzött az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH).

A TASZ korábban azért kereste meg az OTH vezetőjét, hogy a bejelentések rendszerszintű ignorálását vizsgálja ki, és a jogvédők maguk is küldtek elküldték konkrét egészségügyi intézményekben előfordult esetek leírását. Az országos tisztifőorvos ugyanakkor arra hivatkozva utasította el a vizsgálatot, hogy a bejelentésekben foglaltak egyéni jog- vagy érdeksérelmet feltételeznek.

Az alapvető jogok biztosan a TASZ megkeresése nyomán lefolytatott vizsgálat után most

felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy fordítson kiemelt figyelmet a tárca szerveinek panasz- és közérdekű bejelentéseket kezelő gyakorlatára.

Székely László emellett külön intézkedésként arra kérte az emberierőforrás-minisztert, hogy tekintse át a közegészségügyi, a népegészségügyi feladatok végrehajtását rendező jogszabályokat és az országos tisztifőorvosi feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár irányításával működő országos intézetek szakmai feladatainak végrehajtásához szükséges pénzügyi feltételeket.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Pexels.com