Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Búcsú Cholitól, a Fekete Koralltól!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Choli, ahogy mi hívtuk mindig, a legszerethetőbb, legkedvesebb öreg cigány volt, akire mindig számítani lehetett, ott volt minden közéleti, kulturális rendezvényen, örömmel beszélt a múltról, a jelenről és a jövőről, a kihívásokról a legfiatalabb gyermekekkel, vagy a vele egykorú felnőttekkel egyaránt. Legyen tudományos szakmai konferencia, politikai rendezvény, kiállításmegnyitó, vagy koncert, a fehér szakállas, cigarettázó öreget mindig megtalálhattuk ezeken a rendezvényeken, és nagy számú hallgatóság itta minden egyes szavát. Gondolatait, sokszor markáns véleményét kendőzetlenül kimondta bárhol és bármikor, bárkinek, mert azt vallotta: csak az őszinteség és a tisztesség építheti a jövőt, és csak ez őrizheti meg az emberi méltóságot.

A Nép tanítója volt, megszámlálhatatlan ifjúsági és gyermektáborban, tanodákban, szakkollégiumokban, főiskolákon és egyetemeken oktatta a romákat és a nem romákat a cigányság történelméről, kultúrájáról, nyelvéről. Verseit, írásait számtalan versmondó versenyen mondták kisdiákok és felnőttek egyaránt.

Büszke vagyok arra, hogy ismerhettem, hosszú éveken át a kölcsönös szereteten és tiszteleten alapulva baráti kapcsolat alakult ki közöttünk, így sokszor nyílt alkalmam arra, hogy az éj közepén, sokszor hajnalig beszélgethessünk. Az utóbbi időszakban a már leromlott egészségi állapota miatt nem volt lehetőségem találkozni Cholival, de szinte minden nap tudtam arról, hogy van.

Két nappal ezelőtt a KuglerArtban Szécsi Magda 60. születésnapja alkalmából tartott rendhagyó beszélgetésen éppen arra hívtam fel a figyelmet, hogy művészeink, közszereplőink megbecsülését még életükben, nem pedig haláluk után kell kivívnunk, megtartanunk. Éppen ezét nagyon fontos, hogy a tisztelet, a megbecsülés jeleként találkozzunk velük, hallgassuk meg gondolatainkat, hogy gazdagodjon emlékezetünk, kultúránk, legyen mit tovább adnia az utókornak!

Choli bácsi, nem köszönök el tőled, mert tudom, hogy majd találkozunk, és emléked örökké köztünk él, tanításod révén pedig generációk fognak emlékezni, és emlékeztetni rád!

Mert te egy ikon voltál, a mi Fekete Korallunk!

„Ne szórjatok elénk sem kölest, sem zabot. Gyöngy, igazgyöngy illik a fekete korallhoz.”

Legyen könnyű és színes az álmod, épp úgy, mint az életed, Isten karja óvjon odafent! Nyugodj Békében!

Choli Daróczi József (1939. május 26. – 2018. április 12.) szombaton hunyt el, 79 éves korában.

(Kép: MTI, Matusz Károly)