Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

1,8 millióan twittelték, hogy „elég”, miután Erdogan közölte, ha a nép azt mondja „elég”, lemond

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elárasztották a Twittert #Tamam hashtaggel ellátott tweetek, egy időre még a világ legnépszerűbb hashtagjei közé is bekerült a „tamam” szó, amelynek szó szerinti fordítása az, hogy elég, magyarul nagyjából annyit tesz, elég volt. Pár nap alatt pedig ez vált a török ellenzék jelmondatává.

„A hazámért lettem Isztambul, az AKP, majd az ország vezetője. Ezért ha a nemzet azt mondja nekem egy napon: „Tamam!”, le fogok mondani!”

– mondta Erdogan török elnök egy kampányrendezvényen. A hatás pedig egész elképesztő lett.

Az első fél napban rögtön félmillió, azóta pedig összesen több mint 2 millió tweet született ugyanis a #Tamam hashtaggel, és nem csupán az ellenzék vezetői, a kemalista Köztársaság párt elnökjelöltje Muharrem Ince, vagy a nacionalista Jó párt jelöltje Meral Aksener kezdte el használni a kifejezést, hanem az újbaloldali kurd párt a HDP vezetői is. Így lényegében a teljes ellenzéket egyesítette Erdogan egy jelmondat mögött.

Márpedig az egyik legnagyobb kérdés az erdoganista szövetségi blokk, és a Köztársasági-nacionalista összefogás versenyében, hogy mi lesz a HDP-vel és a kurd szavazókkal. Ugyanis ha a HDP bejut a parlamentbe, az könnyen azt jelentheti, hogy Erdogan elveszíti parlamenti többségét, ha pedig a kurdok az ellenzéki elnökjelöltre szavaznak nagy arányban a második fordulóban, az könnyen veszélyeztetheti Erdogan győzelmét.

A jelenlegi állás szerint ugyanis Erdogan csupán 1-2 százalékkal nyerne a második fordulóban az ellenzéki jelöltekkel szemben. A 600 fős Parlamentben pedig, ha a HDP megugorja a 10%-os küszöböt, csak 270-280 helyet szerezne.

Pont ezért a kormánypárt megszólalói próbálják is a jelszó erejét csökkenteni. Szerintük csupán tömegesen létrehozott fake-profilok kommentelik újra és újra a #tamam hashtaget.

Persze annyiban igaza van a török kormánypárt vezetőinek, nem csupán a török használták a hashtaget. A #tamam szót használta egy posztjában Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója és Elijah Wood színész is, hogy kiálljon a török ellenzék mellett.

Forrás: All Jazeera/Török szemle