Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A lakhatás alapjog!” – százak tüntettek a Bihari utcai kilakoltatások ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több száz ember tiltakozott szombat délután a főváros 10. kerületében, a Bihari utcai önkormányzati bérlakásokból esedékes kilakoltatások ellen. Az eseményen felszólaltak a kilakoltatás rémétől fenyegetett lakók, akiknek semmilyen hátraléka, tartozása nincs, mégis bizonytalan a lakáshelyzetük. Csepregi Dorka, A Város Mindenkié csoport aktivistája, Bolba Márta, 8. kerületi evangélikus lelkész, és Tamás Gáspár Miklós, baloldali esszéíró is.

Szolidaritási tüntetés a Bihari utca 8/c lakóival, Budapesten, 2018 május 12-én / Fotó: Mérce

A felszólalások sorát Csepregi Dorka nyitotta. Emlékeztetett, hogy a háztömböt úgy minősítették életveszélyessé, hogy rendes állapotfelmérés nem készült, és a téli moratórium alatt is megpróbáltak kitenni például egy négygyerekes családanyát is, pedig még tartozása sem volt. Hozzátette, a 10. kerület rendre elutasítja a lakók közmeghallgatását, és

„szocialista utópiának tartják, hogy nekik kellene gondoskodniuk a kilakoltatás előtt állók elhelyezéséről”.

Mint elmondta, most azért kell küzdeniük Budapest  legszegényebbjeinek, ami valójában magától értetődő alapjog: a szociális lakhatásért. Ezt a kőbányai önkormányzat, több kerülethez és vidéki városhoz hasonlóan jelenleg kegyadományként kezeli, nem úgy, mint saját feladatát.

Hangsúlyozta a tüntetés szervezőinek egyik fő üzenetét is, azt, hogy

a lakhatás alapjog.

Noha néhány éve a Bihari u. 8/c lakásait a kőbányai fideszes többségű önkormányzat még felújította, most a ház elbontását tervezi, a lakók egy részének pedig sem hosszabbítási, sem pedig cserelakás-lehetőséget nem biztosít a kerület vezetősége.

Baranyi Nikoletta és Lázár Terézia mindketten szociális alapon, csökkentett bérért lakhatnak mostani lakásaikban. Lázár Terézia például arról számolt be, hogy hiába utasították el a cserelakás-kérelmét, mostanában Kovács Róbert polgármester már a telefont sem veszi fel nekik. Azt is megjegyezte, hogy a probléma szerinte nem csupán a Bihari utcára korlátozódik, hanem általános jellegű:

azért tesznek utcára embereket, mert szegények.

Baranyi Nikoletta beszédében megemlítette, hogy számára még a cserelakás-ígéretet sem tettek, ugyanakkor néhány hónapja Weeber Tibor alpolgármestertől szóbeli garanciát kapott arra, hogy nem kerül kilakoltatásra. Mindennek ellenére helyzete rendezetlen maradt.

Mindkét lakó egyben családanya is, hangsúlyozták, hogy a kilakoltatás réme nekik egyben azt is jelenti, hogy elveszíthetik felügyeleti jogukat gyermekeik felett.

Beszédeik után Erdős Virág költő lépett színpadra. Mint elmondta, „most már nem elég szomorúnak lenni, dühösnek kell lennünk, „hiszen százezreket fenyeget ma is a hajléktalanság, a szegregáció, nyomor, többségük, noha még szociális bérlakásban lakik, ez akármikor megváltozhat”.

„Gondoljunk azokra, akiknek ez a haza már nem otthonuk!” – szólította fel hallgatóságát Erdős.

Bolba Márta evangélikus lelkész Káin és Ábel történetét idézve tette fel a bibliai kérdést: Tán őrzője vagyok én testvéremnek? Szerinte a kőbányai önkormányzat pont úgy viselkedik az ügyben, mint Káin, amikor a bajba jutottaknak csupán annyit mondott: „Nem tudunk segíteni mindenkin”. Kiemelte, senkit nem lehet abba a helyzetbe kényszeríteni, hogy elveszítse a gyermekét. Mindenkit felszólított, védjék meg a lakókat akkor, amikor a kilakoltatások elkezdődnek.

Tamás Gáspár Miklós: „Ne legyetek bestiálisak!”

Tamás Gáspár Miklós beszédét egy magát helyi lakosnak mondó ember próbálta megzavarni, aki felháborodottan kérte számon a tüntetőkön, hogy ő miért nem kap szociális lakást.

A tüntetők azonban nem rökönyödtek meg, úgy válaszoltak neki, hogy „Kapjon lakást!” Erre a közbeszóló tiszteletteljesen elnézést kért a tüntetőktől, amiért őket inzultálta.

Tamás Gáspár Miklós azzal kezdte rövid beszédét, hogy hangsúlyozta: oda jutottunk, hogy ma a hatalomnak már esedeznünk kell alapjogainkért:

„Amit tehetünk, az az, hogy rimánkodhatunk, hivatkozhatunk és könyöröghetünk, […] térdre ereszkedünk és könyörgünk, hogy adják már meg azoknak a jogaikat, akiknek vannak jogaik, de ha érvényesíteni próbálják, megbüntetik őket.”

Tamás ezért úgy folytatta: „Könyörgünk, legyenek olyan kedvesek, és ne lakoltassák ki a lakókat! Arra kérjük a hatóságot, hogy legyen szíves, teljesítse a kötelességét!”

Felhívta a figyelmet: „Egy gazdag, erős állammal szemben ez a követelés apróság. Nekik. Nekünk az életünk!”

A demonstrálók, akik között  Szabó Tímea és Burány Sándor, a Párbeszéd parlamenti frakciójának egyéni képviselői is ott voltak, ez után a beszéd után újabb közös énekléssel zártak.

A demonstrációt a Mérce élőben közvetítette: