Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miközben a magyar intézményekbe egyre kevesebben férnek be, külföldön egyre több magyar tanul

Ez a cikk több mint 5 éves.

Míg a magyar felsőoktatási intézményekbe évről évre kevesebben kerühetnek be, 2017-ben 12%-kal nőtt a külföldi felsőoktatási intézményben tanuló magyar hallgatók száma.

Az Index közölte az Engame Akadémia felmérésének eredményeit, ebből az derül ki, hogy több mint 13 ezer magyar jár külföldi felsőoktatási intézményekbe.

A szám évről évre elég meredeken növekszik, 2017-ben 12%-kal többen jártak – elsősorban Nyugat-Európai és tengerentúli – egyetemekre, mint a megelőző évben, a kutatás előrejelzése alapján a trend a következő évben is folytatódhat.

A magyar diákok elsősorban Ausztriában (jelenleg kb. 2600-an tanulnak itt), Németországba (kb. 2500) és Nagy-Britanniába (kb. 2050) mennek tanulni, őket Dánia, az Egyesült Államok, Hollandia és Franciaország követi. A brit egyetemekre jelentkezők száma az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről szóló népszavazás után ideiglenesen valamelyest megcsappant, a Brexit a német nyelvterület felé tolta a magyar diákokat.  A korábbi évekhez képest még a holland és a dán egyetemeken nő meredeken a magyar hallgatók száma.

Az Engame tavalyi (nem reprezentatív) kutatásából az derült ki, hogy a külföldre távozó magyar egyetemisták 29%-a egyáltalán nem tervez hazaköltözni, a többiek a jövőben valamikor terveznek visszatérni.

Miközben egyre többen mennek külföldi felsőoktatási intézménybe tanulni, a magyar intézményekben erre egyre kevesebbeknek van lehetősége: a 2017-2018-as tanévet 283.350-an kezdhették meg, ami 3700-zal alacsonyabb az előző évi számnál. A trend a 2000-es évek közepe óta folyamatosan csökken. Miközben persze részben demográfiai okokból egyre kevesebb az érettségiző is, a kormányok az egyetemi keretszámokat ennél meredekebben csökkentik.

A külföldi egyetemek így részben a csökkenő magyar keretszámokat pótolják, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a nyugati egyetemi tanulmányokkal eltöltött évek még egy hazai egyetemi tanulmánynál is költségesebbek, ez a „menekülőút” tehát többnyire csak a magas jövedelemmel rendelkező családok gyermekei számára áll nyitva.

(Index.hu, Mérce)