Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Halálra ítélték a szudáni nőt, miután leszúrta az őt megerőszakoló férjét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Halálra ítéltek Szudánban egy nőt, miután meggyilkolta az őt megerőszakoló férjét. A lányt kényszerből adták férjhez, és egy ideig menekült a férfi elől.

A Szudán fővárosában, Kartúmban élő Noura Houssein 16 éves volt, amikor szülei arra kényszerítették, menjen hozzá egy férfihoz. Miután kikényszerítették belőle a házasssági szerződés aláírását, a lány még a házassági ceremónia előtt rokonaihoz szökött Kelet-Szudánba. Később azonban apja azt mondta a lánynak, hogy hazajöhet, mert az esküvőt és a házasságot lefújták, valójában azonban a férj kezei közé csalta Housseint.

Miután a nő több napig nem volt hajlandó lefeküdni férjével, a férfi arra kérte néhány családtagját, hogy fogják le a lányt, miközben ő megerőszakolja. A gyilkosságra akkor került sor, amikor a lány szerint a férfi újra megpróbálta megerőszakolni Housseint. Ekkor a lány leszúrta a férfit, majd hazament a családjához, akik feladták a rendőrségen.

Houssein halálos ítéletét csütörtökön mondta ki egy szudáni bíróság, miután a meggyilkolt férj családja ragaszkodott a megtorláshoz, és nem fogadták el a pénzbeli kompenzációt.

A tárgyalóterem mellett kisebb tömeg gyűlt össze, a döntés után sokan tiltakozni kezdtek, de a rendőrség erőszak alkalmazásával feloszlatta a tiltakozást.

Szudánban súlyos probléma a kényszerházasság, és gyerekek házasítása, ami ellen nőjogi szervezetek próbálnak küzdeni. Yasmeen Hassan, az Equality Now nevű jogvédő szervezet vezetője a BBC-nek elmondta, Szudánban a nők férfiak gyámsága alatt kell éljenek, és gyereklányok 10 éves koruktól házasíthatóak. Houssein azonban szabadon akart élni, és tanulni.

Houssein védői fellebbeznek a döntés ellen, és abban bíznak, hogy a bíróság figyelembe veszi, hogy a lányt megfosztották szabadságától, majd megerőszakolták, vagyis a legsúlyosabb erőszakos cselekedeteket követték el ellene, mielőtt elkövette a gyilkosságot. A szudáni jog szerint azonban nem csak a gyerekek házasítása nem ütközik törvénybe, de a feleség megerőszakolása sem.

(Al Jazeera)