Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óriásösszegből épít óriásgarázst a Tiborcz-közeli cég a Városliget alá

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az eddig sem volt titok, hogy a Liget projekt keretein belül épül mélygarázs is épül  a Városliget alá, a G7 gazdasági portál viszont most kiszúrta, ki és mennyiért fogja megépíteni. Na vajon ki?

A beruházásra kiírt közbeszerzést a kormányközeli West Hungária Bau Kft. (WHB) nyerte meg, a kivitelezést nem kevesebb, mint 6 milliárd forintért vállalja majd.

A WHB-ról korábban írtunk már: ez a cég vásárolta ki Tiborczot az Eliosból, és juttathatta félmilliárdos jutalékhoz úgy, hogy az már nem is őt illette volna. A G7 összeszedte, hány állami megrendelés futott be már a WHB-hoz: ők építették az MTK új arénáját, a vizes VB óriásugrótornyát, a Puskás Stadiont, és a József Nádor téri és a Millenáris területén épülő mélygarázst is.

A városligeti mélygarázs minden bizonnyal a legnagyobb állami megbízásuk lesz – a tervek szerint 800 parkolóhelyet alakítanak majd ki 3 és egy negyed szinten, ahol lesz hely motoroknak, elektromos autóknak és bicikliknek is.

Alapterülete közel 30 ezer négyzetméter lesz, ám ez csak az összesített bruttó alapterület, ami valójában óriási, 9000 négyzetméter helyigénnyel bír majd.

A portál szerint a közbeszerzési dokumentumban egy helyrajzi számot adtak meg, amiből sajnos nem derül ki egyértelműen, hogy hova tervezik az óriásgarázst, de a telek nem messze fekszik a Dvorak és az Olof Palme sétány találkozásától, ami viszont egy növényekkel övezett terület.

A tender elméletileg számol a tereprendezéssel, a 0. szint ugyanis azért lesz csak negyed részben beépítve, mert a mert az első autóknak szánt parkolók, és a felszín közötti részt „fák ültetésére alkalmas vastagságú” földréteggel tervezik feltölteni, a közbeszerzés során pedig az öt értékelési szempont közül az egyik a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre vonatkozott.

A Liget projetk során sajnos annyi környezetkárosítás történt már, hogy csak annyit mondhatunk, hisszük, ha látjuk!