Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy kettévált Tiborcz cége a cégbíróságon, mint a Vörös-tenger

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Népszava újságírói épp Elios-ügyben kutakodtak a Pest megyei cégbíróságon, amikor kérdéseiknek hála még az ott dolgozó hivatalnokok számára is új információ derült ki, miszerint évekkel ezelőtt megduplázódott az Elios-ügyben kulcsszereplő kft., miután Tiborcz István kiszállt a cégből. A társaság épp az osztalék kivétele előtt kettőződött meg.

Ez azt jelenti, hogy két vállalat azonos néven, viszont két különböző cégjegyzékszámmal, adószámmal és európai uniós azonosítóval rendelkezik.

A szóban forgó cég a 2015-ig Tiborcz István tulajdonában lévő Green Investments and Solutions Kft., az Elios Zrt. ötven százalékos tulajdonosa.

Nem egyértelmű, hogy adminisztratív hibák sorozatáról, vagy szándékos cégduplázásról van szó, az Elios-botrány kirobbanása után viszont nagyon jóhiszeműnek kellene lenni, hogy elhiggyük, épp ezzel a céggel történnek ekkora bakik. Ezt a gyanút egy, a Népszava által megkérdezett jogász is megerősítette: szerinte „ilyen biztosan nem történik véletlenül”.

A legfurcsább egybeesés, hogy éppen akkor keletkezett ez a „hiba”, miután Tiborcz 2015-ben kilépett a cégből.

Ez a cégbíróságnak ugyan új információ volt, az Igazságügyi Minisztérium céginformációs honlapja szerint a cég jelenleg is kétféleképpen van bejegyezve.

A korrupciós botrányba keveredő Elios a duplázódás évében is elég szép summát termelt. Egész pontosan 972 millió forintról beszélünk, amit teljes egészében ki is vettek a tulajdonosok osztalékként.

És most jön a csavar: mivel Tiborcz ebben az évben lépett ki a Green Investmensből, a jutalék fele már az új tulajdonost, a WHB-csoportot illette.

Viszont felmerül a gyanú, hogy a furcsa megduplázódás után az immáron WHB-csoport által birtokolt Green Investments fantom-ikertestvére kaphatta a közel félmilliárdos kifizetést. Az azonos néven futó ikercég tulajdonosa pedig abban az időszakban Tiborcz István lehetett, így végül mégiscsak hozzá futhatott be a giga osztalék.

Biztosak azonban csak akkor lehetünk mindebben, ha az érintett cégek beszámolóiba, a bankok és az adóhatóság nyilvántartásaiba az ügyben nyomozó ügyészség betekintene. Ám ez még várat magára, mivel épp a hét elején jelentette be a Pest Megyei Főügyészség, hogy (meglepő módon) a választások utánig, májusig tolják az Elios-botrány nyomozását.

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook