Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nevét és arcát közzétéve követel sérelemdíjat egy kommentelőjétől a Pesti Srácok

Ez a cikk több mint 5 éves.

Stefka István, a Pesti Srácok lapigazgatója feljelenti és milliós sérelemdíjra perli a lap egyik kommentelőjét, mivel az rendszeresen „kommunista és munkásőr múlttalvádolta kommentekben az 1982-ben, a sajtónap alkalmából a „Belügyminisztérium érdekében kifejtett áldozatos munkájáért” a belügyminiszter és az MSZMP KB Agit-Prop osztályának vezetője által kitüntetett újságírót.

Stefka istván 1982

Természetesen a rágalmazás elítélendő dolog, és Stefkáról semmilyen információ nincs, hogy munkásőr lett volna. Az se megengedhető, ha őt valaki visszatérően ilyen hazugságokkal vádolja. Nyilván senkinek se kell ilyet tűrnie. De talán vannak megelőző intézkedések az előtt, hogy egy lap saját kommentelőjét, akivel a Pesti Srácok cikke szerint levelező viszonyban is van, beperelje milliós sérelemdíjra, és képpel, névvel, munkahelyével kiszerkessze egy cikkben.

Például ott van a moderáció intézménye, amivel a rágalmazó hozzászólásokat el lehet tüntetni.

Külön érdekesség az az indoklás, amit a Pesti Srácok a perhez fűzött:

Stefka István úgy reagált Bencze önfelmentő, minden felelősséget a médiára kenő könyörgéseire, hogy kell, legyen következménye a valótlan állítások terjesztésének, és gátat kell szabni ennek a folyamatnak. A pertől ezért nem tekint el, annak célja azonban nem a milliós kártérítés, hanem az erkölcsi elégtétel elérése.

A helyzet az, hogy ha csupán erkölcsi elégtételt akar Stefka, akkor nem milliós sérelemdíjat kér, és nem feltétlenül személyiségi jogi pert indít a férfi ellen. A milliós sérelemdíj az egyébként egyetemi tanárként dolgozó férfi kapcsán, ahogy a Pesti Srácok cikke is megemlíti, anyagi ellehetetlenülést is okozhat. (Arról pedig ne is beszéljünk, hogy például minket mindenfajta valóságalap nélkül hív Soros médiatermékének rendszeresen a Pesti Srácok.)

De persze a legkevésbé furcsa, és valahol mégis a legfurcsább az egészben, hogy a nyugati cenzúrát kiáltó, a magát a szólásszabadság zászlóshajójának beállító Fidesz-média egyik terméke, még csak nem is a sima moderációval, hanem rögtön perrel próbálja kiszűrni az őket jogosan sértő véleményt.