Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár a Miniszterelnökségtől, Németh Szilárd a Nemzetbiztonsági bizottságtól búcsúzott

Ez a cikk több mint 5 éves.

Lázár János egy líraian induló videót tett közzé csaknem két hét hallgatás után Facebook-oldalán, amelyben elköszön a miniszterelnöki hivataltól.


A volt miniszter, aki ma a Fidesz-KDNP frakciójának fotózásán sem vett részt, a Miniszterelnökség szerinte kiváló munkát végző 42 ezer munkatársától is búcsúzik, és rejtélyes utalást tesz a politikai krédóját kifejező Cassandra-levél utolsó két bekezdésére.

Kossuth Lajos 1867-ben írt, a kiegyezést bíráló levelének végét a 444 idézi, de az utolsó két bekezdés nehezen érthető az előzmények nélkül, ezért ezeket is idemásoljuk:

„Megőszültem a tapasztalásokban gazdag szenvedések iskolájában, az évek sulya s a bu és bánat alatt. Nem személyes érdek, nem ingerültség, nem fontoskodási viszketeg szól belőlem. Nekem személyemre nézve nincs semmi várni, nincs semmi kivánni valóm, sem a nemzettől, sem az élettől. De keblemben fiatal erélylyel él s fog élni halálomig a kötelesség érzete hazám iránt.

E kötelességérzet ösztönzött e felszólamlásra. Bocsásd meg azt a kutfő kedvéért, melyből eredett.

Ha a siker megnyugvását nem vihetném magammal siromba: hadd vihessem magammal legalább a reményt hazám jövendője iránt.

Ne vezesd hazánkat oly áldozatokra, melyek még a reménytől is megfosztanának!

Tudom, hogy a Cassandrák szerepe hálátlan szerep. De Te fontold meg, hogy Cassandrának igaza volt!”

Mindez nagyon talányos, de mindenképp ellentmond a videóban amúgy diadalmas mosollyal magyarázó Lázár új életre készülő lelkesedésének.

Azt, hogy Németh Szilárd búcsút mond az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságnak, a 24.hu szúrta ki, az alakuló ülésen elfogadott határozatból. Eszerint ugyanis a bizottság alelnöke már nem Németh Szilárd, hanem Németh Zsolt, aki egyben a Külügyi bizottságnak is elnöke (az elnök a jobbikos Mirkóczki Ádám).

A váltás oka egyelőre ismeretlen, a portál arra tippel, hogy Némethre esetleg kormányzati szerep vár.