Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EBESZ szerint sincs rendben az újságírók kitiltása a parlamentből

Ez a cikk több mint 5 éves.

Néhány napja mi is írtunk arról, hogy a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) szerint törvényellenes újságírókat kitiltatni a parlamentből. Több újság munkatársát ugyanis évekkel ezelőtt kitiltották amiatt, hogy olyan folyosón próbáltak szóra bírni politikusokat, ahol az szabályellenes volt.

Mivel a parlamentben jelenleg egyetlen emelet két darab folyosólyán lehet kormánypárti politikusoktól kérdezni, illetve forgatni, a parlamenten kívül pedig még kevesebb esély van erre, megesik, hogy az újságírók kénytelenek szabályt szegni és a kijelölt folyosókon túlmenni. Az viszont még őket is meglepte, hogy a most induló új ciklusra is érvényes a tiltás, ilyenről még ők sem hallottak. Ezt akkor tudták meg, amikor a ma alakuló új parlament ülésére próbáltak regisztrálni, azonban az a válasz érkezett, hogy

„Csak azoknak az újságíróknak a kérését tudjuk figyelembe venni, akik a 14′-18′-as ciklus ülésein betartották az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat.”

Most Harlem Désier az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője is kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy újságírókat tiltanak ki a magyar Parlamentből.

Nyilatkozatában kijelentette, a parlament a demokrácia fő intézménye, az újságírók kitiltása pedig súlyos aggályokat vet fel és rossz precedenst teremt az új ciklus kezdetén. „Az akkreditációt nem lenne szabad a kritikus riportok korlátozására használni”

– hangsúlyozta.

A MÚOSZ a kitiltásokkal kapcsolatban azt nyilatkozta a héten, hogy meg fogják kérdezni, mi a jogszabályi alapja a kitiltásoknak, szerintük

„nem fognak tudni ilyen törvényre hivatkozni, mert se az országgyűlésről szóló törvény, se a médiával foglalkozó törvények nem jogosítják fel ilyen korlátozó intézkedésekre a parlamentet”.