Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvényellenes az újságírók kitiltása a Parlamentből

Ez a cikk több mint 5 éves.

Május 8-án alakul meg az új Országgyűlés, erre a jeles alkalomra pedig a szerkesztőségek előszeretettel küldik el tudósítóikat. Mivel mára szinte lehetetlen elcsípni politikusokat a Parlament folyosóin (és azokon kívül is), az alakuló ülés talán azon kevés alkalmak egyike, amikor ezt megtehetik az újságírók.

Pontosan emiatt a jelenség miatt azonban több újságíró is kénytelen volt már  szabálytalanul, olyan folyosón egy-egy politikus nyomába eredni, ahol az tiltott volt. Ugyanis a Parlamentben jelenleg egyetlen szint két folyosólyán engedélyezett az újságírói munkavégzés. Az ilyen esetek miatt pedig komoly büntetés jár: a HVG-től, az Index-től, a 444-től és az RTL-től is tiltottak már ki újságírót a Parlamentből.

Az azonban még nekik is új volt, hogy miután a 2014-2018-as ciklusban kitiltották őket, a most induló ciklusra is érvényes lesz a tiltás.

Az RTL Klub riportjában a HVG újságírója felolvasta az e-mailt, amiben erről tájékoztatták: „Csak azoknak az újságíróknak a kérését tudjuk figyelembe venni, akik a 14′-18′-as ciklus ülésein betartották az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat.” – írják.

Szerinte Kövér László arra szokott hivatkozni, hogy nyugat-európai parlamentekben egyébként sem szokás képviselők után rohangálni – ami igaz is, viszont ezekben az országokban számos olyan esemény van, ahol számonkérhetőek a parlamenti képviselők – teszi hozzá az újságíró.

Magyarországon viszont nagyon beszűkültek a lehetőségek, alig van alkalom kormánypárti politikustól kérdezni, ezért is van szükség a néha szabálysértő parlamenti fogócskára.

Az RTL-nek az Index (szintén kitiltott) újságírója is megerősítette, értetlenül áll a folytatólagos tiltás előtt, ő se hallott még olyanról, hogy egy korábbi szankcióra hivatkozva az új ciklusra is kitiltanak valakit.

A Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) elnöke, Hargitai Miklós azt ígérte, meg fogják kérdezni, mi a jogszabályi alapja a kitiltásoknak, szerinte

„nem fognak tudni ilyen törvényre hivatkozni, mert se az országgyűlésről szóló törvény, se a médiával foglalkozó törvények nem jogosítják fel ilyen korlátozó intézkedésekre a parlamentet”.

Hargitai azt is hozzátette, ha nem történik változás, bírósághoz fognak fordulni.