Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fákat taroltak le a Margitszigeten, épülhet az új stadion?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Már tavaly nyáron is volt róla szó, hogy teniszstadion épülhet a Margitszigeten, februárban pedig mi is írtunk arról, hogy

ugyanazon a napon sikerült a kormánynak megszavaznia a stadion mepítésével kapcsolatos gyorsított eljárásban való döntést és leszavazni a családok elhelyezés nélküli kilakoltatását tiltó törvényjavaslat gyorsított tárgyalását.

A moratórium lejárt, április elsejétől több ezer család kerül utcára, a teniszstadion viszont minden jel szerint a Margitsziget régi teniszstadionja helyén megépül. A Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna megrendezéséhez kell az új stadion, aminek jövőre készen kell lennie.

A Parlamenten nem sokkal több mint 24 óra alatt áttolt stadionról már februárban tudni lehetett, hogy kiemelt nemzetgazdasági beruházásról van szó,

ezért olyan önkormányzati rendeleteket sem kell majd figyelembe venni az építkezés során, mint például a parkolás rendje, az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettsége, a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására, de még az árvízvédelemre vonatkozó előírásokat sem.

A földmunka, a mélyalapozás és az alaplemez-készítés építési engedély nélkül, a bontás pedig annak tudomásulvétele nélkül végezhető.

Azon szinte már meg sem lepődtünk, hogy Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cég vállalta a régi stadion bontását közel 200 millióért, így valószínűleg azon sem kellene meglepődnünk, hogy már el is kezdődött a terület letarolása, aminek persze rengeteg fa és bokor esett álfozatául.

Az viszont talán kissé meglepő fordulat, hogy mindez annak ellenére történt, hogy a stadion megszavazása után pár nappal Áder János és Tarlós István is megvétózta azt, mivel a kormány mindenféle egyeztetés nélkül akarta az egyébként önkormányzati területet állami tulajdonba venni és beépíteni.

Úgy tűnik, lassacskán mégis sikerülhet megpuhítani a tiltakozókat, ugyanis a HVG-nek azt nyilatkozta a főpolgármesteri hivatal, hogy a régi stadion bontására engedélyt adtak. Ez első lépésnek nem is rossz, viszont azt is írták, hogy

fás szárú növények kivágását nem engedélyezték, a HVG felvételein azonban jól látszik, hogy stadionostul, fástul, bokrostul letarolták a területet.

Ezzel kapcsolatban Tarlós István azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a cégnek nem volt fakivágási engedélye, azokat önkényesen, engedély nélkül vágták ki, ezért a főváros eljárást indít az ügyben.