Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiborcz-közeli cég bontja 200 millióért az évtizedek óta rohadó margitszigeti „teniszstadiont”

Ez a cikk több mint 6 éves.

Februárban fogadta el a parlament kivételes eljárásban azt a törvényjavaslatot, amely 10 milliárd forintnyit csoportosított át az állami költségvetésből egy új teniszstadion felépítésére a Margitszigeten. A beruházást a kormány kiemelt stratégiai jelentőségűnek tekintette, ezért a lehető leggyorsabb közbeszerzési eljárásformát javasolta. A közbeszerzés ezért nem volt nyílt, és hirdetmény nélküli eljárásban választották ki a tervező-kivitelezőt. A Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont a tervek szerint 26 méter magas és 14 500 négyzetméter alapterületű lesz.

Fotó: A margitszigeti Dózsa-teniszstadion. / 444.hu

Az új versenyközpontnak elvileg már tavaly nyárra el kellett  volna készülnie az ATP 250 World Tour-tornára, de ezt végül kénytelenek voltak máshol megrendezni. A kivételes eljárás aztán ahhoz kellett, hogy az idei Hungarian Open ATP World Tour már tényleg az új stadionban lehessen. Ugyanakkor ahogy korábban írtuk, az eljárás azt is jelenti, hogy az építkezés közben a kivitelezőnek

nem kell figyelembe vennie „olyan fővárosi önkormányzati rendeleteket, mint például a parkolás rendje, az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettsége, a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására, de még az árvízvédelemre vonatkozó előírásokat sem.”

Az Átlátszó arról ír, hogy nemcsak az új versenyközpont építkezése körül merülnek fel furcsaságok. Az új épület az évtizedek óta rohadó Dózsa-teniszstadion helyébe épül, amiről a 444 még 2013-ban írta, hogy „rozsdásodik és korhad el az egész, a lelátók életveszélyes állapotban vannak, mindent felemésztett a gyom.” A „stadion” valójában csak nevében hordozza a stadion jelleget, valójában csak egy sima teniszpálya, pár betonlelátóval övezve.

A bontás kivitelezőjét szintén hirdetmény nélküli eljárásban választották ki, a beszerzésre négyen nyújtottak be ajánlatot (pedig szabály szerint öt vállalkozásnak kell ilyenkor elküldeni az ajánlattevőnek a felhívást), de csak egy pályázat volt a négyből érvényes. Ezt az ajánlatot a West Hungária Bau Kft. adta be, ez a cég volt az is, amely vizes vébé 3 milliárdos ugrótornyát felépítette majd lebontotta. A WHB az elmúlt években feltűnően jól szerepel a közbeszerzéseken, de ami a  legérdekesebb:

a WHB-csoport tagja, a WHB Befektetési Alap vette meg Tiborcz Istvántól az ő felét az Eliosból, amiért aránytalanul sokat, 3 milliárdot fizetett a cég Orbán vejének.

Az Átlátszó cikke felhívja arra is a figyelmet, hogy  bár 200 millió már nem is tűnik soknak, főleg az új versenyközpontra átcsoportosított 10 milliárd fényében, egy olyan épület bontásáért,mint amilyen a Dózsa-teniszstadion, ez két-háromszorosan túlárazott munka. A városligeti Petőfi Csarnokot 132 millióért bontották, a Vasas-stadiont pedig 100 millióért.

Csak az összehasonlítás kedvéért itt egy kép a Petőfi Csarnokról:

És egy a Vasas-stadion egy részéről: