Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Stadion épül a Margitszigeten, a családokat pedig továbbra is kilakoltathatják

Ez a cikk több mint 6 éves.

Már tavaly nyáron megjelentek a hírek, hogy a kormány teniszstadiont akar építeni a Margitszigetre. Természetesen kiemelt nemzetgazdasági beruházásként fogják kezelni az építkezést, ami azt jelenti, hogy – miután az önkormányzat önként és dalolva átadja a kiszemelt területet a kormánynak – az egyébként műemlékekkel teli Margitszigeten úgy építkezhetnek majd, ahogy csak kedvük tartja.

Nem kell figyelembe venniük olyan fővárosi önkormányzati rendeleteket, mint például a parkolás rendje, az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettsége, a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására, de még az árvízvédelemre vonatkozó előírásokat sem.

A földmunka, a mélyalapozás és az alaplemez-készítés építési engedély nélkül, a bontás pedig annak tudomásulvétele nélkül végezhető.

Azt leszámítva, hogy fogalmunk sincs, mekkora felfordulást, hány kivágott fát és mennyi nem várt pluszköltséget jelent majd a stadionépítés, van még egy szépséghibája az ügynek.

A Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna megrendezéséhez kell az új stadion, aminek körübelül jövő ilyenkor készen kell lennie. Sürget az idő, ezért a képviselők a tegnapi napon már döntöttek is arról, hogy ma szavazzanak a stadion megépüléséhez szükséges törvényjavaslatról.

Ugyanezen a napon ugyanezek az emberek simán elkaszálták a több ellenzéki párt és az AVM által összeállított törvénymódosító javaslat  gyorsított eljárásban való tárgyalását, aminek a célja az lett volna, hogy ne lehessen gyermekes családokat elhelyezés nélkül kilakoltatni és ezzel szétszakítani.

Persze ma megszavazták a stadionhoz szükséges javaslatot, tehát nem sokkal több, mint 24 óra alatt áttoltak a parlamenten egy 10 milliárdos építkezést, a kilakoltatások tilalmáról pedig még csak tárgyalni sem hajlandóak.

Nem ez az első eset, hogy a kormányzat szívéhez közel álló dolgot gyorsított eljárásban szavaznak meg, és persze nem is valami zsigeri teniszutálat beszél belőlem, de ez a két ügy most világosan megmutatta a parlamenti prioritásokat.