Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén nem hirdetnek irodalmi Nobel-díjast, szexuális zaklatási botrány is közrejátszik a döntésben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Idén elmarad az irodalmi Nobel-díj kiosztása, miután a kitüntetést gondozó Svéd Királyi Akadémia úgy döntött, a közelmúltbeli botrányok miatt kialakult helyzet miatt egyelőre nem tud dönteni a díj odaítéléséről.

Tavaly novemberben a Dagens Nyheter című jelentős svéd napilapban beszélt tizennyolc nő arról, hogy az irodalmi díjról döntő 18 tagú bizottság egyik tagjának, Katarina Frostenson költőnek a férje, Jean-Claude Arnault fotós zaklatta őket. Az ügyben konkrét nemi erőszak gyanúja is felmerült, ráadásul az esetek többsége a Királyi Akadémia tulajdonában lévő ingatlanokban történt.

Emellett más is beárnyékolta Frostenson akadémiai működését: a költő állítólag elhallgatta, hogy résztulajdonosa egy olyan, a férje, Jean-Claude Arnault által vezetett rendezvényközpontnak, amely anyagi támogatást kapott a Svéd Akadémiától. Mindezekhez pedig szivárogtatási botrány is társult: a testület tagjai közül többen arra gyanakodtak, hogy Frostenson férje tárta a nyilvánosság elé ki az elmúlt években több alkalommal is az irodalmi Nobel-díj nyerteseinek -például Bob Dylannek is – a nevét.

A botrányok nyomán az akadémia több tagja tiltakozásképpen is lemondott tisztségéről (pontosabban felfüggesztette tevékenységét, mivel a vonatkozó szabályok szerint élethosszig szól a megbízásuk), emiatt pedig a testület gyakorlatilag működésképtelenné vált.

Honlapjukon közleményükben úgy fogalmaznak:

„A közvélemény bizalma olyan mértékben megingott a tagjait sorra vesztő intézményben, hogy nincs értelme odaítélni a díjat, amit mindörökké beszennyez majd a botrány.”

Legutóbb 1943-ban – és az 1901 óta odaítélt elismerés történetében mindössze hétszer – fordult elő, hogy nem osztották ki a legrangosabb irodalmi díjat. Az akadémia mai bejelentésével együtt azonban azt is közölte, hogy 2019-ben viszont két nyertest hirdetnek.