Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közmunkával szépítjük a munkanélküliségi rátát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Folyamatosan csökken a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban, az Eurostat adataira ránézve pedig azt gondolnánk, ez a hír kivételesen nem arról fog szólni, hogy Magyarország megint milyen szélsőségesen rossz helyen végzett egy felmérésen. Szélsőségesen rosszul ugyan most tényleg nem teljesítettünk, ám olyan jól sem, mint ahogy azt az állam láttatni szeretné.

Az Eurostat felmérése szerint EU átlagban jobban teljesít, az előző évi 7,9%-ról 7,1%-ra csökkent a munkanélküliség. A legalacsonyabb munkanélküliség Csehországban (2,2%), Máltán (3,3%) és Németországban (3,4%) van. És most jön a furcsaság: épphogy lecsúsztunk a dobogóról, Magyarország a negyedik helyen végzett 3,7%-kal.

Kép: portfolio.hu

De hogy végezhettünk ilyen előkelő helyen? Úgy, hogy Magyarországon igen magas a közfoglalkoztatottak száma, ami karcsúsít a munkanélküliségi rátánkon. A portfolio.hu számítása szerint a közmunkásokkal együtt 7,4%-os lenne ez az arány idehaza, tehát valójában az uniós átlag közelében vagyunk.

A közfoglalkoztatottak ugyanis nem tekinthetők a klasszikus értelemben vett munkavállalóknak, mert az állami munkahelyteremtés nélkül valószínűleg aktív munkakeresők lennének, ráadásul túlzás lenne a közmunkát egy olyan megbecsült munkaként kezelni, amiből meg is lehet élni.

Az is szembetűnő, hogy évek óta komoly munkaerőhiány van Magyarországon, miközben a 7% körüli munkanélküliség nem kimondottan alacsony, tehát a kereslet és a kínálat nem találkozik. Ezért a viszonylag magas munkanélküliség mellett jelenlévő magas munkaerőhiány arra enged következtetni, hogy a magyar munkaerőpiacon komoly problémák vannak  foglalkoztathatósági és regionális szempontból is.

(Forrás: portfolio.hu)

Címlapkép: MTI