Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Országgyűlés elé terjesztik a Stop Sorost

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fidesz utóbbi három éve, így természetesen a választási kampánya is a migrációra, Soros Györgyre, illetve a kettőt összekötő ördögi civilek alázására épült fel (ahogy az várható volt), a tét pedig nem volt más, mint Magyarország jövője.

A Fidesz még januárban jelentette be először a Stop Soros törvénycsomagot, majd februárban hozzátette,

csak a választások után várható az elfogadása, mivel a tervezet olyan kétharmados többséget igénylő részeket is tartalmaz, mint például az, hogy nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vonnák a migrációval foglalkozó civil szervezeteket.

Ezzel kért kétharmadot magának, amit meg is kapott, így most már aztán tényleg jöhet a Stop Soros.

Kocsis Máté, a Fidesz újdonsült frakcióvezetője ma jelentette be, hogy

folytatják a Stop Soros törvénycsomag parlamenti tárgyalását és újból nekifutnak a migrációellenes alkotmánymódosítás Országgyűlés elé terjesztésének.

Kocsis azt mondta, a célok továbbra is a következők: a keresztény kultúra megőrzése, a külső határok védelme, a teljes foglalkoztatottság és a családok támogatása.

A törvényjavaslat három alappillére:

  1. „A javaslat értelmében az illegális migrációt támogató, külföldi forrásokból működő szervezeteknek regisztrálniuk kell magukat. Tevékenységi beszámolót is kell készíteniük. Ha nem teszik, majd a hatóságok megteszik helyettük. Szigorodnának a közhasznúságra vonatkozó követelmények is. Ha nincs meg a kellő hazai támogatottság, elveszhet a nonprofit státusz.”

  2. „Az illegális migrációt támogató szervezeteknek külföldi juttatásaik után bevándorlási finanszírozási illetéket kellene fizetniük. Az ebből származó bevételeket a kormány a határvédelemre fordítaná.”

  3. „És végül, a törvényjavaslat alapján a bevándorlást szervező személyeket ki lehetne tiltani. Az idegenrendészeti távoltartás alapesetben a schengeni határ 8 kilométeres körzetére, különösen indokolt esetben, harmadik ország állampolgára esetén Magyarország teljes területére vonatkozik. Akik egyébként pénzelik a bevándorlást, ugyanannyira veszélyesek, mint akik szervezik.”

A törvénycsomag több szempontból is jogsértőnek bizonyul. Az Amnesty International szerint

„a törvény diszkriminatív, és hazug módon fel akarja osztani a magyar civil társadalmat „jó” és a „rossz” civil szervezetekre. A valóságban a javaslatcsomagnak semmi köze a nemzetbiztonsághoz vagy a schengeni határok védelméhez, a valódi célja, hogy szájkosarat tegyen azokra, akik a kiszolgáltatott emberek érdekében dolgoznak, és még fel merik emelni a szavukat.”

A Társaság a Szabadságjogokért szerint pedig

„[a] benyújtott javaslat alapvető jogok gyakorlását és az emberi jogok védelmét tiltaná meg, egyelőre bizonyos témákban. Olyan tevékenységeket tenne engedélykötelessé, amit az alapvető jogok alapján szabadon lehet végezni, például véleményt nyilvánítani, másokat informálni, önkéntesekkel együtt dolgozni, mások érdekeit képviselni.”

Az új kormány május 8-án alakul meg, az első intézkedés pedig a Stop Soros törvénycsomag parlamenten való áttolása lehet.

(Forrás: MTI)