Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beltéri lámpákkal oldotta meg a közvilágítást Tiborczék partnercége Érden

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mostanra hírhedtté vált OLAF-jelentés is említi azt a céget, amely ugyan elfuserált módon, beltéri lámpákkal újította fel az érdi közvilágítást, újra bizalmat kapott a fideszes vezetésű önkormányzattól – írja az Index. A lap oknyomozó riportja feltárja a Grep Zrt. nevű cég érdi ügyleteit, melyek révén a magyar adófizetők többszörös kárt szenvedtek.

Az unió csalás elleni hivatalának jelentésében a Grep úgy szerepel, mint egyike azon szereplőknek, akik összejátszottak Tiborcz István cégével, az Eliosszal csalásgyanús tenderek megszerzésében.

A Grep Pakson együtt nyert pályázatot az Eliosszal, több más helyen pedig kicsit magasabb árral voltak „vetélytársai” Tiborcz vállalkozásának. Az OLAF szerint az ilyen összejátszások révén sikerült az Eliosnak túlárazott pályázatokkal nyernie, és így megkárosítania a magyar és az uniós adófizetőket.

Makra József vállalkozása, a Grep Érden hajtotta végre a legátlátszóbb csalásokat, véli az Index.

A céggel 2012-ben pályáztatás nélkül szerződött le az érdi önkormányzat a helyi közvilágítás működtetéséről, majd 2013-ban közbeszerzésen is nyert a Grep, ezúttal azonban a közvilágítás felújítása is szerepelt a csomagban – a becsült összértéknél mintegy százmillióval drágábban, öt évre 550 millió forint plusz áfáért.

Makráék 5800 darab lámpát vásároltak a szlovák Osram nevű cégtől, a probléma csak az volt, hogy ezek az izzók beltérre voltak optimalizálva.

Az Osram később elvégzett vizsgálata szerint lámpáik foglalatának részeit eltávolították, hogy faragással és köszörüléssel bele lehessen erőltetni őket nem passzoló foglalatba.

Nem meglepő, hogy a „felújított” közvilágítás egyhamar elromlott, az ügyben per is indult, melyet azonban a Grep nagy eséllyel meg fog úszni, mivel a lámpák vásárlásánál közbeiktattak egy időközben felszívódott fantomcéget a Takta Mobilt. A nem megfelelő lámpák felelősségét pedig át lehet hárítani erre a közbeiktatott fantomcégre.

A Grep eddigi kétes teljesítménye nem akadályozta meg a céget abban, hogy tavaly újabb közbeszerzési eljáráson nyerjen: ezúttal napelemes közvilágítás felszereléséről szólt a kiírás. A 24.hu írta meg, hogy ennek a projektnek a keretén belül az Elios-hoz képest 3-5-szörös áron szerelték fel épp ugyanazokat a típusú lámpákat Érden.

Frissítés 13:30 – Érdi MSZP: Rendkívüli közgyűlésen tisztázza a fideszes városvezetés a bűncselekmény gyanúját!

Az MSZP érdi szervezete rendkívüli ülés összehívását kezdeményezi a Fideszhez kötődő újabb közvilágítási botrány miatt. A párt szerint, amit a Fidesz közvilágítás felújításának nevez, az valójában egy pofátlan lopássorozat, amely már Érdet is elérte. Az MSZP ezért azt követeli, hogy a városvezetés rendkívüli ülésen tisztázza magát, továbbá a város pénzének visszaszerzéséért tegye meg a szükséges jogi lépéseket, ellenkező esetben a szocialisták a büntető feljelentést tesznek.  (sajtóközlemény)

 

(Index)