Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bajorországban keresztet raknának az állami intézményekre, a német egyházak tiltakoznak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A bajor tartományi kormány döntése értelmében júniustól minden tartományi intézmény bejáratához keresztet függesztenének ki. A német katolikus és evangélikus egyházak vezetői elítélték a döntést, és a német lakosság többsége se támogatja.

A bajor tartományi kormány vezetője, a keresztényszocialista (CSU, amely Merkel pártjának, a CDU-nak a bajor szövetségese) Markus Söder azzal indokolta a keresztek kifüggesztését, hogy  „a kereszt a nyugati-keresztény kultúra és a „a bajor identitás és életforma alapvető szimbóluma”.

Söder szerint a keresztek kifüggesztése nem sérti az állam és egyház szétválasztásának elvét, nem vallási, hanem a szeretetet, az emberi méltóságot és a toleranciát jelképező tárgy kerül ki június elsejétől minden bajor állami intézmény bejáratához.

Söderrel viszont nem értenek egyet a nagy német egyházak vezetői. Az MTI hírösszefoglalója szerint a katolikus és evangélikus egyház vezetői is nemtetszésüket fejezték ki a keresztügyben.

„Megosztottságot és nyugtalanságot okozott a bajor tartományi kormány azzal a döntésével, hogy kötelező kifüggeszteni a keresztet a németországi tartományban működő állami hivatalokban” – mondta a német katolikus püspöki konferencia elnöke egy hétfői lapinterjúban.

A németországi evangélikus egyház (EKD) tanácsának elnöke is bírálta a müncheni vezetés döntését, amelyet az ország lakosságának többsége is elutasít. Heinrich Bedford-Strohm, az EKD tanácsának elnöke szerint a kereszt mindenekelőtt vallási jelkép, és nem lehet csak a nyugati keresztény kultúra jelképeként értelmezni. A bajor kormány korlátozó jellegű menekültügyi politikájára utalva hozzátette: a kereszt „a szeretet egyetemes parancsát” is jelenti, nem arra szolgál, hogy bárki is védekezzen mások ellen, hanem arra int, hogy „felelősséggel tartozunk minden ember iránt”, ami a menekültekre is vonatkozik – mondta Heinrich Bedford-Strohm.

A németek csaknem kétharmada, 64 százaléka ellenzi, hogy keresztet függesszenek ki minden állami hivatalban – mutatta ki az Emnid közvélemény-kutató társaság. A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap megbízásából készített felmérés szerint 29 százalék ért egyet a kereszt-kifüggesztési kötelezettséggel.

A katolikusok körében 48 százalék elutasítja, 38 százalék támogatja, az evangélikusoknak pedig 62 százaléka elveti, 34 százaléka üdvözli, hogy legyen kereszt az állami hivatalokban.

Forrás: MTI/Welt