Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szinte senki sem juthat ezután szociális bérlakáshoz Ferencvárosban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tovább szűkül  a szociális bérlakáskérelemre jogosultak köre egy Ferencváros polgármestere, Bácskai János által csütörtökön előterjesztett rendeletmódosítás nyomán. Az intézkedés a ferencvárosi lakásbérlési szabályokat szigorítja tovább, kizárva a szociális lakást igénylők köréből sok rászorulót. A módosításra Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet

A tervezett új szabályok szerint nem adhat be lakáskérelmet az, akinek (és a vele költözőknek) a tulajdonában, haszonélvezetébe vagy akár bérletében (!) van lakás, ingatlan. Így az igénylők köréből kapásból kiszorulnak azok, akik albérletben laknak . De nem pályázhatnak majd azok sem, akiknek a havi jövedelme több mint 62 700 forint. Az új feltételek emellett legalább kétéves – legfeljebb egyszeri 15 napos megszakítással –, folyamatos munkaviszonyhoz is kötik a kérelmet.

Ezeken kívül nem adhat be kérelmet az sem, aki nem állít ki saját maga és minden (!) vele költöző számára erkölcsi bizonyítványt, és az sem, akinek állandó és a tartózkodási helyként megjelölt lakcímen lévő lakással kapcsolatos közüzemi, és egyéb tartozása áll fenn. Az új szabályozás szintén kizárja az igénylők közül azokat, akik öt éven belül elcserélték önkormányzati lakásukat kisebb szobaszámú vagy alacsonyabb komfortfokozatú lakásra, vagy ugyanennyi időn belül eladták lakásukat.

Még ezzel sem teljes a hoppon maradók köre: nem kérhet lakást az sem, aki házastársi vagyonközösséget megszüntető bírósági ítélet alapján kapott 2 millió forintot meghaladó térítést (akkor sem, ha mondjuk ott hagyott lakás fejében kapta ezt). És végül: aki ellen a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül az önkormányzat bármilyen peres vagy nem peres eljárást folytatott, ugyanígy nem kaphat szociális bérlakást.

Ha valakinek mindezek ellenére mégis sikerül megfelelnie a feltételeknek az is csak két évig lesz érvényes, utána új kérelmet kell beadni ugyanezekkel a feltételekkel.

A javarészt EU-s pénzekből rehabilitált köztulajdonban lévő lakások közül még mindig sok áll üresen, ugyanis a felújítás előtt ezekből a rossz állapotú bérházakból a szegény lakosokat kiköltöztették.

A ferencvárosi önkormányzati ingatlanok az elmúlt években sok esetben kerületi képviselőknél, rokonaiknál és barátaiknál vagy a hivatal bizonyos alkalmazottainál landoltak, erről a 444 írt részletesen.