Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Székelyföldi polgármester: veszélyes lehet, hogy az erdélyi magyarság intézményrendszere a magyar kormánytól függ

Ez a cikk több mint 5 éves.

Veszélyes lehet hosszú távon, hogy a romániai magyarság intézményrendszere a magyar kormánytól függ – nyilatkozta csütörtökön Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a Krónikának. A háromszéki városvezető szerint vannak kockázatai annak, hogy az erdélyi magyarság teljes mértékben a magyar államtól függő párhuzamos intézményrendszert épít ki Romániában, hiszen az bármikor összeomolhat.

„Megrögzött transzilvanista és Fidesz-párti vagyok, ezt mindenki tudja rólam, mégis látom ennek a folyamatnak a veszélyét, mert a rendszer bármikor összeomolhat” – mondta.

Antal két szempontot említett, amely miatt problematikus lehet az egyoldalú függés.

Az első kockázati tényező Antal szerint az, hogy megváltozik Budapest hozzáállása a határon túli magyarok felé. Mint mondta, ha Gyurcsány Ferenc, vagy „Gyurcsány-szerű” politikus lesz Magyarország miniszterelnöke, „sportot űzhet abból, hogy megvonja a határon túli magyaroktól a finanszírozást.”

Antal Árpád (b) és Lázár János (k) Sepsiszentgyörgyön (Fotó: Facebook / Lázár János)

A másik szempont ezzel szemben az, hogy a magyar kormánytól való túlzott függés elfeledtetheti, hogy az erdélyi magyarok román állampolgárok, így a román állam kötelezettségekkel is tartozik feléjük, melyeknek érvényt kell szerezni.

„Nem szabad elkényelmesednünk, itt adózunk, nem szűnhetnek meg az elvárásaink, hogy intézményeinket a román állam finanszírozza” – húzta alá.

Az RMDSZ-es városvezető ideálisnak azt tartaná, ha a Romániában élő magyar kisebbség mindkét országból kapna támogatást intézményei fenntartására.

„Ne azt kapjuk meg a magyar államtól, amit elveszítünk a romántól, hanem kapjunk innen is, onnan is. Hozzunk mind a két irányból forrásokat, ne a magyar helyettesítse a románt. Így lehet elérni, hogy az oktatási rendszerünk legyen jobb, mint a romániai, a száz legjobb romániai középiskola között legyen tíz magyar. Sajnos most nem így van, a százból csak egy magyar” – hangsúlyozta.

Antal Árpád szavai fontos jelzésnek számítanak az erdélyi magyar politika és Budapest felé is. A politikus köztudottan jó viszonyt ápol a Fidesszel, még azokból az időkből is, amikor az Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Fidesz közötti viszony csöppet sem volt harmonikusnak nevezhető.

Sepsiszentgyörgy első embere tehát nem a két párt között időközben kialakult szimbiózist kérdőjelezi meg, sőt mint nyilatkozatából kitűnik, a gyurcsányozós panelektől sem riad vissza, ám a túlzott egyoldalú függés másik kockázatát eddig nyíltan még senki nem vetette fel a vezető RMDSZ-esek közül.

Eleddig csak az RMDSZ és Fidesz szoros viszonyát kifogásoló, főként elemzői és újságírói hangok figyelmeztettek: komoly veszélyt jelent, ha az erdélyi magyarság teljesen kiágyazódik a romániai közéletből és kizárólag Budapest felé tekint, hisz így a hétköznapi életét befolyásoló folyamatok ellenőrzését engedi ki kezei közül.

Az még kérdéses, hogy Antal kijelentései vajon elindítanak-e kiterjedtebb vitát erről a kérdésről.