Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Skóciában alapjoggá nyilvánították a szociális biztonságot

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerda este fogadta el a skót parlament (Holyrood) azt a törvényt, amely a szociális védőhálót érintő jelentős hatásköröket utal át Londonból az autonóm skót kormányzathoz. A 2014-es függetlenségi népszavazás után (mely 55-45 százalékos szavazatarány mellett elutasította a különválást) beígért hatáskörtranszfer lehetővé teszi, hogy Skócia az Egyesült Királyság többi részétől gyökeresen eltérő koncepciót valósítson meg a jóléti állam terén.

A 129 tagú skót törvényhozás által egyhangúan elfogadott törvényjavaslat értelmében 11 juttatás kerül át az autonóm kormányzat hatáskörébe, ez együttesen a tartomány szociális kiadásainak 15 százalékát teszi ki.

A törvény egyúttal – elsőként Nagy-Britanniában – emberi jogként ismeri el a szociális biztonságot.

A törvény létrehoz egy jóléti hatóságot is, amelynek feladata lesz a megközelítőleg 1,4 millió embert érintő juttatások adminisztrálása és új támogatási koncepciók kidolgozása.

Több, baloldali szempontból fontos újítást is hoz a hatáskörtranszfer. A törvény például megszünteti a halálos betegségben szenvedők támogatásának időkorláthoz kötését, illetve több családoknak fizetendő juttatás esetén bevezették a megosztás elvét. Ez a gyakorlatban nők anyagi függetlenségét segíti elő, hiszen a kifizetendő juttatás felét ők kapják, és így kisebb eséllyel válnak kiszolgáltatottá a férfi családfővel szemben. Feminista szervezetek szerint ez óriási előrelépés bántalmazó kapcsolatban élő nők számára.

A szociális biztonságért felelő skót tárcavezető, Jeanne Freeman szerint a mostani intézkedés jelenti a legnagyobb hatáskör-növekedést a skót parlament 1998-as felállítása óta. Arra is rámutatott, egy olyan jóléti rendszert hoznak létre, amely egyedülálló lesz az Egyesült Királyságon belül. Elmondása szerint a törvény lehetőséged ad egy olyan rendszer kialakítására, amely jobban illeszkedik a skótok azon közös törekvéséhez, hogy méltóságban és igazságosságban éljenek.

Peter Kelly, a Poverty Alliance igazgatója szerint a frissen elfogadott törvény megmutatja, hogy a jóléti állam országszerte tapasztalható leépítésével szemben egy másik megközelítés is lehetséges.

(Guardian, BBC // címlapkép: Flickr)