Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

BBC: Félelemmel teli légkörben kell döntéseket hozniuk a magyar bíráknak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A BBC Newsnight című műsora a független magyar intézmények kormány általi bekebelezését dolgozta fel, illetve Magyarország fokozatos távolodását a rendszerváltás célkitűzéseitől és sodródását az illiberális demokrácia felé.

Az adásban szó esik többek között a kormánytól független civil szervezetek elleni ismétlődő támadásokról – beleértve a Figyelő Soros-listáját is -, és a kormány Soros-ellenes kampányáról is. A megszólalók között ott van Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, aki beszél arról, hogy a kormány a migránsok, Soros, Brüsszel vagy épp a civilek képében hogyan gyárt újabb és újabb ellenségképeket a magyar társadalom számára. Michael Ignatieff, a CEU rektora azt magyarázza el, hogy a Soros György által alapított egyetem az autonómiája miatt szálka a kormány szemében.

A kormány részéről Gulyás Gergely válaszolt a műsor készítőinek kérdéseire, aki azt mondja, valamilyen nemzeti stratégiát márpedig muszáj alkalmazni az illegális bevándorlás ellen.

Amikor azonban a riporter rákérdez, hogy mely NGO-k, és pontosan hogyan segítik az illegális migrációt, Gulyás inkább nem nevez meg egyet sem, mondván „rengeteg újságcikk található, amely leírja a helyzetet”.

Az összeállítás kitér az igazságszolgáltatás helyzetére is, amiről több név nélkül nyilatkozó bíró is azt mondta a BBC-nek, hogy már nem független a kormánytól. Egy bíró azonban névvel is vállalta, hogy beszél aggályairól: Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája úgy fogalmazott, hogy „van egy általános félelemmel teli légkör, hogy bármit megtehetnek velünk, bírókkal”.

Mert hiába dolgozik jól egy bíró, gondolhatja azt, hogy olyan ügytípusoknál, mint a devizahitelesek ügye, a menekültügy, vagy ha valamelyik pártpolitikus is érintett, úgy érezheti, hogy elvárják, milyen ítéletet hozzon.

 

A műsor narrátora megjegyzi, hogy hogy Handó Tünde kinevezését az  Országos Bírósági Hivatal élére sokan az addig független igazságszolgáltatás átpolitizálásaként értékelték.

Megszólal még az adásban Fleck Zoltán, az ELTE jogi karának professzora, aki azt mondja, egyértelműen kijelenthető, hogy a bíráskodást a Fidesz a hozzá lojális tisztviselőkön keresztül kontroll alatt tartja. A riporter kérdésére válaszolva azt is leszögezi:

ha ilyen állapotok uralkodtak volna az országban az uniós csatlakozást megelőzően is, szerinte biztosan nem válhattunk volna tagállammá.

 

(Forrás: BBC, Via 444 // Címlapkép: Országos Bírósági Hivatal, forrás: MTI)