Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Önkormányzati választás 2019.
Főopolgármester-választás eredménye 100%-os feldolgozottságnál
50,86%
KARÁCSONY GERGELY
44,1%
TARLÓS ISTVÁN
4,46%
PUZSÉR RÓBERT
Budapesti polgármesterek
kormánypárti
9
ellenzéki
14
Feldolgozottság: 100%
Megyei jogú városok polgármesterei
kormánypárti
13
ellenzéki
10
Feldolgozottság: 100%
Kattints ide a részletekért!

A Momentum javaslatára egyszerűbb lesz jelenteni a választási csalást, de a fideszes tagok nem örülnek

Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén úgy döntött, a jövőben formanyomtatványokkal segítik a választópolgárokat a beadványok benyújtásában – írja az MTI.

A távirati iroda tudósítása szerint a testület 17:8 arányban döntött arról, hogy felkéri a Nemzeti Választási Irodát, az készítsen mintabeadványt a választási kifogás, fellebbezés benyújtásának elősegítése érdekében. Ezeket a formanyomtatványokat a választási honlapon közzéteszik úgy, hogy a kitöltése után a választási honlapról közvetlenül elküldhető legyen az illetékes választási bizottságnak. A beadvány elküldéséről a választópolgárnak visszaigazolást kell kapnia.

A döntés jelentősen könnyítheti a választási csalások bejelentését, mostanig ugyanis a szigorú formai követelmények miatt az NVB sok bejelentést vizsgálat nélkül kiszórhatott.

A kezdeményezés a Momentum nevéhez fűződik. A párt közleményben kommentálta a hírt. Mint írják:

„Nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni, ha valaki választási kifogást szeretne benyújtani. Személyi azonosító helyett személyi igazolványszám, lakcímből kihagyott településnév (hiába derül ki az az irányítószámból) – mind olyan hibák, ami miatt lehet bármilyen alapos egy kifogás, nem is fog az NVB foglalkozni vele.”

Az NVB ezeken a törvény által előírt feltételeken nem tud változtatni, de örekedhet arra, hogy könnyebben meg lehessen nekik felelni.

„A Momentum által előterjesztett döntés szerint olyan internetes űrlapot kell közzétenni a valasztas.hu-n, ami figyelmeztet a formai hibákra és ahol rögtön be is lehet küldeni a kifogást.”

Az április 8-án lezajlott országgyűlési választások esetében az intézkedés már nem sok hatással lesz, de 2019-ben európai parlamenti és önkormányzati választásokra is sor kerül, így akkor még bőven hasznát vehetjük ennek az egyszerűsítésnek.

Az NVB 2013-ban, az Országgyűlés fideszes kétharmada által megválasztott tagjai azonban nem túlzottan örültek a Momentumos előterjesztésnek.

A pénteki ülésen Rádi Péter például arról beszélt, a könnyítést bizonyos személyek „a választási szervek megbénítására tudnák használni”. Rádi szerint a tömeges bejelentések „kvázi szabotázst” jelentenének.

Tóta Áronné Zentai Ildikó pedig „veszélyes vizekre evezésnek” titulálta az intézkedést.

A kezdeményezést támogató delegáltak rámutattak arra, hogy más állami szerv is a polgárok rendelkezésére bocsát formanyomtatványokat, és azokkal sem történt a kormánytöbbség delegáltjai által felvetett „visszaélés”. Ahogyan az sem állja meg a helyét, hogy csupán azért, mert valaki formanyomtatványon tett bejelentést, ne lehetne az visszautasítani.

A kezdeményezést végül 17-8 arányban fogadta el az NVB.

(Címlapkép: MTI / Marjai János)

Olvass tovább!