Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szembenézhet a tömeg a Fidesz képviselőivel, korábbra hozzák a május 8-ai tüntetés időpontját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az elmúlt hetek óriási kormányellenes tüntetéseit szervező Mi vagyunk a többség csoport a következő május 8-ai tüntetés Facebook eseményén tette közzé, hogy változni fog a tüntetés kezdésének időpontja. Sőt, a szövegből úgy is értelmezhető, hogy a szervezők nem fogják elfogadni, hogy a Kossuth teret a rendőrség körbe akarja kordonozni, és nem engedné be oda a tiltakozókat.

A szervezők arra hivatkoznak, hogy a DK értelmezése szerint  „nem látni nemzetbiztonsági kockázatot a parlament alakulóülés idején, ezért nem látják értelmét a parlament köré felállítandó kordonnak.”

A szervezők azt is írják, korábban is volt információjuk arról, hogy nem fogják beengedni őket a térre: „Két hete szervezzük a parlament alakulóülésének idejére a tüntetést. A múlt szombati tüntetés még véget sem ért, már jött a drót, hogy a Fidesz nem fogja engedélyezni a délelőtti időpontot.

Pártokkal, civilekkel egyeztetünk. Nagyon szeretnénk, ha ismét százezren lennénk, és az ülésteremben is hallanák, hogy MI VAGYUNK A TÖBBSÉG!”

Ezért arra kérnek mindenkit, figyeljék a szervezők és az esemény Facebook oldalát, mert változni fog az esemény időpontja.

Mint ismeretes, két másik esemény is be van jelentve a május 8-ai napra. Egy csoport hajnali 2-re szervezne élőláncot a parlament köré, míg egy másik reggel 10-re tüntetést az alakuló ülés elé. Ezeknek az eseményeknek a szervezői azt állították, hogy a tüntetéseknek a hírére korábbra hozta a területzár időpontját a rendőrség, így az már előző estétől érvényes lesz.

Utoljára 2007-ben volt körülkordonozva a Kossuth tér a 2006-os őszi események után, azt a kordont végül 2007 februrárjában a Fidesz képviselői bontották le egy polgári engedetlenségi akció keretében.

Akkor Orbán Viktor az alábbiakat nyilatkozta az Indexnek az akcióról: „alkotmányos jogainkat korlátozzák, mégis csak volt itt egy rendszerváltás”. „Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből”