Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Döntött a fővárosi közgyűlés: Orbán barátja hirdethet csak a villanyoszlopokon

Ez a cikk több mint 5 éves.

19 igen szavazattal, 3 nem és 3 tartózkodás mellett fogadta ma el a Fővárosi Közgyűlés azt a határozatot, amely szerint az Orbán-hű vállalkozó, Garancsi István cége, az ESMA Reklám Zrt.-vel nyert szerződést a budapesti villanyoszlopokon elhelyezhető hirdetésekre- közölte tegnap délután az MTI.

A fideszes többségű testület még 2017 augusztus végén döntött az oszlopok reklámcélú hasznosítására szóló pályázat kiírásáról, a kiírást pedig végül decemberben fogadták el. Mostani határozatuk az ESMA-val történő szerződéskötésről a tendert eredményesnek minősítve a Budapeszti Dísz- és Közvilágítási Kft, valamint a Budapesti Közlekedési Központ által birtokolt világítótesteken elhelyezhető reklámokra adott kizárólagos jogot Garancsiéknak.

Garancsi István hivatalosan Magyarország 28. leggazdagabb embere, a székesfehérvári Videoton FC labdarúgócsapat tulajdonosa. A miniszterelnökkel ápolt szívélyes kapcsolatai révén sokszor szinte ingyen jut rendkívül jövedelmező vállalkozások és állami megbízások tulajdonába, amelyek révén milliárdokat keres.

A 24.hu tavaly arról is beszámolt, hogy a piacon sokáig baloldali kötődésűnek tartott ESMA-hoz is úgy jutott hozzá Garancsi, hogy előzetesen a második Orbán-kormány olyan szabályozást hozott, amely eltiltotta az oszlopfüleken folytatott reklámozást, ellehetetlenítve ezzel az épp ilyen felületek értékesítéséből élő céget. Amikor pedig 2015-ben a törvény következményeként az ESMA piaci értéke jelentősen lecsökkent, Garancsi István Gar-Dam Kft nevű vállalkozásán keresztül, rendkívül olcsón jutott hozzá.

A G7 gazdasági portál korábban már bemutatott egy Angliában készült tudományos kutatást, ahol – valószínűsíthetően – az ESMA Reklám egyik volt alkalmazottja névtelenül számolt be arról, kormánypolitikusok pár éve egyszerűen megzsarolták az előző tulajdonost azzal, hogy ha nem adják a céget nekik szépszerivel, majd ők megszerzik erőszakkal.

(MTI, 24.hu // Fotó: Facebook)