Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Radikális szexista eszméket vall a torontói merénylő

Ez a cikk 6 éves.

Az amerikai anonim internetes fórumok és az alt-right mellett kinövő, nőgyűlölő „nem-választott cölibátus” eszméiben hitt az a fiatal férfi, aki furgonnal gyilkolt a kanadai Torontóban. A programozó szociális képességei barátai szerint nagyon fejletlenek voltak, nőkkel szinte beszélni is alig tudott. Furgonos támadásánál az áldozatok többsége nő volt, ő pedig a rendőröktől utána azt kérte, „lőjék le,” de erre az intézkedő tiszt nem volt hajlandó.

Az ontariói illetőségű Alek Minassian helyi idő szerint kedd reggel állt bíróság elé a súlyos terrorcselekménnyel kapcsolatban, itt 10-szeres gyilkossággal, és 13-szoros gyilkossági kísérlettel vádolták meg, miután magyar idő szerint hétfő éjszaka egy bérelt furgonnal a Toronto belvárosában található Yonge Street és Finch Street kereszteződésében a tömegbe hajtott.

Mark Saunders, a város rendőrfőnöke a médiával ma azt közölte, további, hosszú folyamat lesz, amíg az összes áldozat személyazonossága nyilvánosságra kerül, és a részletes rendőrségi nyomozás lezárul.

A kanadai média azonban már a támadás másnapján tudott részletesebb információkkal szolgálni a 25 éves Minassian lehetséges indítékairól. A kanadai Globe and Mail riportja szerint az emberi kapcsolatokat általában nehezen kötő támadó éppen mostanában végezte el a Seneca Főiskola informatikai szakirányát, ahol társai beszámolói szerint súlyos problémái voltak valószínűleg kezeletlen mentális betegségei miatt, ugyanakkor szoftverfejlesztésben és programozásban kiemelkedően tehetségesnek számított.

Ugyan személyazonossága nyilvánosságra kerülése után a Facebook percek alatt eltávolította Alek Minassian publikus profilját, annyi azonban így is kiderült, hogy a diák az interneten dicsőített egy amerikai szélsőjobboldali lövöldözőt, Elliot Rodgert, aki magát az internetes szélsőjobb mellett kifejlődő, főleg kamasz fiúkat tömörítő „nem-választott cölibátus” (Involuntary Celibate – Incel) mozgalom tagjának tartotta. 2014-ben Rodger 3 férfivel és 3 nővel végzett egy terrortámadás során, később pedig azt vallotta, „meg akarta büntetni a nőket”, amiért őt visszautasították.

Az Incel egy a női emancipációt elutasító, radikális hímsoviniszta mozgalom, amelynek eszméi szerint a nők férfiakkal egyenlő emberi lényként való elfogadása vezet ahhoz a helyzethez, hogy sok fiatal, heteroszexuális férfi kénytelen az ellenkező nemmel folytatott egészséges párkapcsolat nélkül leélni az életét, ezért a helyzetért pedig a feministákat, és a „liberális-kulturális marxista” médiát teszik felelőssé.

Donald Trump amerikai elnökválasztási kampányával párhuzamosan ezek az eszmék az internet legmélyéről hirtelen kerültek át a fősodorba, olyan polgárpukkasztó médiaszemélyiségek kezdték el népszerűsíteni, mint Milo Yiannopoulos. Yiannopoulos a Breitbart nevű, szélsőjobboldali internetes oldalon például arról is írt, hogy a mosógép és a fogamzásgátló tabletta feltalálása a fő felelősök azért, hogy a „hagyományos női munka, női szerepkör” és a szerinte természetes alárendeltség a férfiaknak, felszámolódott és a nők bekerültek a munkaerő-piacra. Később ezekről a gondolatokról a brit botrányhős azt állította, azok szatíraként íródtak, de a jelek szerint sok fiatal követője nagyon is komolyan vette azokat.

Közben az is kiderült Minassianról, hogy nyilvánvaló pszichológiai problémái ellenére a kanadai hadsereg felvette őt soraiba, 2017 augusztus 23-a óta alapkiképzését végezte Quebecben, miután önkéntesnek jelentkezett.

(The Globe and Mail // Címoldali kép: CBC Toronto, Twitter)