Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Körbezárják a Kossuth teret május 8-án, veszélyben az egyik demonstráció

Ez a cikk több mint 5 éves.

A múlt heti budapesti kormányellenes tüntetésen bejelentették, lesz harmadik demonstráció is. Méghozzá május 8-án, az új országgyűlés felállásának napján. A tüntetést délután 5 órára hirdették meg a Kossuth térre, emellett pedig lesz egy Parlamentet körülvevő élőlánc is, ami már hajnalban elkezdődne.

Az élőlánc ötlete azért született, hogy az alakuló kormány tagjai a Parlamentbe érkezve biztosan szembetalálják magukat a demonstrálókkal és ne este, egy üres épületnek tartsanak demonstrációt. A szervezők ajánlják, a résztvevők vigyenek magukkal hideg élelmet és sátrakat.

Persze a kormány nem adja magát ilyen könnyen, ugyanis 7 órája érkezett egy bejegyzés az egyik szervezőtől, aki azt írja,

miután reggel bejelentette a Kossuth téri tüntetést, délutánra az Országgyűlési Őrség parancsnoka elrendelte a tér lezárását aznapra, így a tüntetők kiszorulnak az Alkotmány utcába.

Az erről szóló dokumentum itt olvasható.

Az őrség azzal indokolja a reggel 6-tól délután 2-ig tartó körbezárást, hogy az aznapi programokon az újonnan megválasztott országgyűlési képviselőkön kívül több védett személy is részt vesz, ha pedig nem zárják le a teret,

„nem lenne biztosítható a hazai védett személyek, az országgyűlési képviselők, a rendszeresen érkező diplomáciai küldöttségek, illetve a külföldi védett személyek szabadon mozgása”.

Forrás: orszaggyulesiorseg.hu

Így a hajnali élőlánc meghiúsulni látszik, bár a Facebook-esemény oldalán zajlik az ötletelés, hogyan tovább. Az egyik szervező úgy fogalmaz, a Fidesz sakkozni hívta őket, ezzel a lépéssel pedig azt hiszi, mattot adott nekik. Nem akarják, hogy az országgyűlés az igazságot követelők kellemetlen hangjától zavartalanul alakulhasson meg.

Szerinte sakkban vannak tartva, mivel szinte teljesen ellehetetlenítették az élőláncot, de a játszma tovább folytatódik, a kormány így próbálja őket vagy elhallgattatni, vagy jogsértő útra terelni. Azonban sakk-mattról szó sincs, a tüntetők nem adják fel, épp arról folyik a diskurzus, mi az ő következő lépésük. Az élőlánc egyébként több mint ötezer embert érdekel és kilenszázan jelezték vissza, hogy ott lesznek.

Mivel a tér lezárása délután 2-ig tart, elvileg nem veszélyezteti a délután 5-re meghirdetett „Mi vagyunk a többség” harmadik tüntetését, ami iránt jelenleg húszezren érdeklődnek és több mint hétezren jelezték, hogy ott lesznek.