Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A legnagyobb román egyetemek tiltakoznak a térítésmentes helyek megnyirbálása miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége hétfőn japánsztrájkba kezdett, hogy tiltakozzon, amiért az oktatási minisztérium csökkentené az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számát. A rektor és rektorhelyettesek akciója nem egyedülálló, csatlakoztak csupán az egyetem diákjainak múlt szerdán kezdődött akciójához.

Április 18-án a kolozsvári intézmény diákjai flashmobbal, majd fehér karszalag viselését jelentő japánsztrájkkal indították el a tiltakozást. A diákok és az oktatók azt kifogásolják, hogy a szaktárca teljesen átláthatatlan módon, egyeztetések és hatástanulmányok nélkül döntött a legnagyobb presztízzsel rendelkező egyetemek térítésmentes helyeinek megvágásáról.

Flashmob a BBTE főépülete előtt (Fotó: Facebook / UBBCluj)

A kolozsvári diákok arra is rámutattak, az intézkedés leginkább a vidéki fiatalokat sújtja, hiszen sokan csak a térítésmentes helyeknek köszönhetően engedhetik meg, hogy az ország legjobb egyetemi központjaiban tanulhassanak.

A tiltakozás nem csak a Babeş-Bolyai Tudományegyetemre korlátozódik, hasonló japánsztrájk kezdődött a többi, a szaktárca által büntetett intézményben is: tiltakoznak a Bukaresti Egyetem és a temesvári Nyugati Tudományegyetem diákjai is. A Bukaresti Egyetem vezetősége jogi lépéseket is kilátásba helyezett az intézkedés ellen.

Az oktatási minisztérium április közepén jelentette be a 2018-19-es tanév térítésmentes helyeinek számát: a Bukaresti Egyetem 60-nal, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem 29-cel, a temesvári Nyugati Tudományegyetem tízzel, a bukaresti Közgazdasági Akadémia 20-szal, a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem 25-tel, a bukaresti Közigazgatási és Politikatudományi Egyetem pedig 15-tel kevesebb államilag támogatott helyet biztosíthat az idei tanévtől. Emellett az oktatási kormányzat még drasztikusabb csökkentéseket ír elő a mesteri és doktori képzéseken is.

Az érintett intézmények mind tagjai a román elitegyetemeket tömörítő Universitaria Konzorciumnak, amely az elmúlt években többször kritizálta a szociáldemokrata kormányzatok oktatáspolitikáját. Az egyetemi vezetőségek ezért politikai leszámolásról is beszélnek a mostani intézkedés kapcsán.

Az oktatási miniszter hétfőn azzal vágott vissza, hogy az érintett intézményekben, a rossz menedzsment miatt amúgy is tucatszámra állnak betöltetlenül az ingyenes helyek. Valentin Popa a Bukaresti Egyetem példáját hozza, ahol szerinte tavaly 900 térítésmentes hely maradt üresen.

A BBTE pénzügyi rektorhelyettese szerint azonban ennek a hibának az okait szintén a minisztériumban kell keresni, hiszen az érintett egyetemeken a felsőoktatási minőségbiztosítással foglalkozó országos hatóság (ARACIS) által kiszabott normákhoz képest kevesebb pedagógus dolgozik, ennyit enged ugyanis a központi költségvetés. Dan Lazăr emellett azt is elmondta, a rendszerváltás óta ez a legsúlyosabb támadás az egyetemi szféra ellen.

A szaktárca és az egyetemi polgárság között még folynak az egyeztetések, így a tiltakozásoknak még bőven lehet hatásuk.

(Digi24, Mediafax, Krónika)