Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törölték a debreceni tüntetésről szóló beszámolót a Hajdú Online-ról

Ez a cikk több mint 6 éves.

A szombati budapesti kormányellenes tüntetés után – múlt héthez hasonlóan – most is tartottak másnap vidéki megmozdulásokat is. Így történt ez Debrecenben is, amiről a Hajdú Online vasárnap közölt egy rövid beszámolót.

A tüntetésen az LMP, a Párbeszéd és a Momentum poltikusai mellett felszólalt egy volt KDNP-tag, Lukácsi Katalin is.

A cikk röviden összefoglalja a felszólalók kulcsmondatait és azt is megemlíti, a tüntetésen bejelentették, „Mi vagyunk Debrecen” néven közösség is alakul a demonstrálókból.

A cikk azonban hétfő délelőtt már nem volt elérhető a Hajdú Online-on, csak egy hibaüzenet fogadta azokat, akik esetleg tájékozódtak volna a tüntetésről. Az internet azonban nem felejt, a rövid összefoglalót tárolta a Google, így még most is elérhető, illetve azok is elolvashatják, akiknek van előfizetése az újság nyomtatott verziójára. A rövid beszámoló semmiféle kritikát nem fogalmaz meg, pusztán közli a tényeket, ami egyben a probléma forrása is lehet.

Hogy tisztán lássuk a cenzúra feltehető okát, érdemes megemlíteni, hogy a szóban forgó napilap kiadója (Russmedia) ahoz az osztrák üzletemberhez, Heinrich Pecinához került, aki a (már Mészáros Lőrinc tulajdonában álló) Mediaworks korábbi tulajdonosaként megszüntette a Népszabadságot 2016-ban. És ez az üzletember, akivel januári bécsi útja alkalmával Orbán Viktor hivatalos látogatása előtt egy nappal szűk körben tárgyalt, és akit egyébként börtönbüntetésre ítéltek sikkasztás és hűtlen kezelés miatt.

A Mérce egyébként cikkben is beszámolt a debreceni tüntetésről, és élőben is közvetítette azt:

(Címlapkép: Kosztin Mihály)