Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

További 4 milliárd forint a felcsúti kisvasút és stadion fejlesztésére

Ez a cikk több mint 6 éves.

Négy milliárd forintnyi támogatásban részesül a felcsúti kisvasút és stadion, de a Felcsút környékére tervezett fejlesztési projektekre összesen 5,5 milliárd forintot költ az állam (bár a pontos finanszírozási forrás még nem nyilvános), tudta meg a Napi.hu. A projektekért a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. és konzorciumi partnerei felelnek, megvalósításukat a 2018-2022 közötti időszakra tervezik.

Hivatalos bejelentés még nem érkezett a projektről, így azt sem lehet tudni, milyen program keretében valósulnak majd meg, de a Napi.hu hírportál szerint vagy a „Pannónia szíve” fejlesztési program, vagy a „Budapest agglomerációs gyűrű” névre keresztelt fejlesztési program adhat majd otthont a felcsúti fejlesztéseknek.

A projekt keretében a felcsúti, hivatalos nevén Vál-völgyi Kisvasút nyomvonala mentén 2,5 milliárd forintból alakítanak ki „egyedi élménypontokat”, amivel „még élvezetesebbé, vonzóbbá” válik majd a kisvasút. Itt emlékeztetnénk mindenkit arra, hogy tavaly naponta átlagosan 113-an váltottak jegyet a kisvasútra, de a 2016. áprilisi indulása és 2017 nyara között volt hét olyan nap, amikor nem utazott rajta egyetlen ember sem.

A Pancho Arénában a tervek szerint 1,5 milliárd forintból alakítanak ki egy Puskás Ferenc életének bemutatására szentelt, többnyelvű, interaktív kiállítási helyszínt. Az indoklás szerint Puskás Ferenc kiemelkedő vonzerőt jelent a Budapestre érkező külföldiek számára, így ez a kiállítás a focista élete iránt érdeklődők „folyamatosan növekvő” igényét elégítené ki. A tervezett fejlesztéseket bemutató dokumentum szerint évente 25 ezer látogatót fogad az aréna, „akiknél az elsődleges motiváció a helyszín felkeresésére a Puskás örökség megtekintése, a róla szóló információk, sztorik megismerése.” Ha már focimeccsre nem jönnek a nézők, akkor hátha legalább múzeumba eljönnének?

A Felcsút környéki fejlesztések harmadik eleme a Váli-záportározó turisztikai hasznosítása. 1,5 milliárd forintból tervezik egy tematikus játszótér, új kirándulóutak, vízi kalandpark és egy a vízfelület fölé vagy mellé épített étterem kialakítását.