Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harmadszor is pert nyert a Helsinki Bizottság a Fidesz ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Bíróság mondta ki, hogy valótlanságot állított a Magyar Helsinki Bizottságról a Fidesz, amikor arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a civil szervezet törvénysértő módon nem átláthatóan működik.

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki, nem jogerős ítélete szerint a Fidesz így megsértette a jogvédő egyesület jó hírnevét.

A pártnak bocsánatot kell kérnie a civil szervezettől, és 400 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie. A bíróság arra is felszólította a pervesztes pártot, hogy tartózkodjék a további jogsértésektől.

Halász János, a Fidesz frakciószóvivője tavaly április 23-án sajtótájékoztatót tartott. Ezen arról beszélt, hogy más civil szervezetek és „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”. Valamint „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”. Illetve „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”; továbbá „a Soros-szervezetek magukat egyáltalán nem szeretnék átláthatóvá tenni”. Halász János szerint ez azt bizonyítja, hogy a Helsinki Bizottság nem tartja magára nézve kötelezőnek a magyar törvényeket.

A Helsinki Bizottság ezzel szemben időben és teljes körűen válaszolt a Magyar Hírlap napilap 12 nappal korábban valóban közadat-igénylésére, de a gazdálkodási adatait és működését az adatigényléstől függetlenül is bárki megismerheti az egyesület honlapján.

A kormánypárt az elmúlt években már két esetben is jogerősen pert veszített a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben. Mindkét esetben bocsánatkérésre kötelezték, és felszólították, hogy tartózkodjék további jogsértésektől.