Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Vegyetek fel engem is a Soros-listára!” – az ATV-ben vitázott az ELTE adjunktusa és a Figyelő főszerkesztője

Hétfőn az ATV Csatt című műsorában igyekezett a Figyelő főszerkesztője, Lánczi Tamás – aki egyben a Századvég vezető politikai elemzője is – védeni lapjának azon döntését, hogy listába szedje Soros György magyarországi „ügynökeit”. Azaz azokat az embereket, akiknek munkahelye, szervezete kapott valaha Soros alapítványától pénzügyi támogatást.

A műsor vendége volt még Pulai András, a Publicus közvéleménykutató intézet vezetője, Kiszelly Zoltán, a Századvég politológusa és Antal Attila, az ELTE jogtudományi karának oktatója és a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelyének koordinátora. Utóbbi kérte Lánczi Tamástól, hogy vegyék fel őt is a Soros-listára, mint mondta, eredetileg emailben akarta erre kérni a Figyelőt, de végül a szóbeli kérés mellett döntött.

Antal szerint álszent dolog a kormány részéről azt mondani, hogy nem szabad gyűlöletet kelteni, mivel erre pont az ő gyakorlatuk cáfol rá. „Hogy gondoljátok azt, hogy magyar állampolgárokat, most túl a félelemkeltésen, össze lehet fogni és azt lehet mondani, hogy azért, mert politikai véleményt szeretnének mondani, őket meg kell bélyegezni?” – tette fel a kérdést az ELTE oktatója.

„Orbán Viktor pontosan belengette ezt a választási kampányban, nyilván, ha valami olyat láttak volna a mérésekben, akkor ezt a listát korábban dobják be. Az a nagyon-nagyon brutális, hogy a választásokat megnyerve kívánják ezt végigvinni a kormányzati boszorkánykonyhákból.

Én azt gondolom, aki ezekben közreműködik, szégyellheti magát. Pontosan a „migránsnak” próbálnak ezzel arcot adni. Magyar állampolgárok arcát próbálják meg azokra a gyűlöletposzterekre felfesteni, amivel a város tele van. Szerintem ez megengedhetetlen” – zárta a gondolatmenetét Antal.

Lánczi válaszában kitért arra, hogy nem a kormány megrendelésére írták meg a cikket, a szerkesztőség tartotta izgalmas témának. Ráadásul direkt megvárták vele a választást, hogy csak utána menjen ki a cikk. Lánczi szerint az a megengedhetetlen, „amiről eddig nem lehetett őszintén és nyíltan beszélni.” Azt szerették volna megmutatni, hogy kik azok, és hogyan működik az a hálózat,

„akik Magyarország, a magyar kormány ellen dolgoznak, azért dolgoznak, hogy Magyarországon valami teljesen más legyen, mint ami az elmúlt ezer évben volt.”