Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Londontól Lisszabonig: így tüntettek tegnap a külhoni magyarok

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ahogyan arról előzetesen is beszámoltunk, a szombati budapesti gigatüntetéssel egy időben Európa számos városában tartottak szolidaritási demonstrációkat.

Az érdeklődők előzetes száma és a képek tanúsága alapján Londonban volt a legnagyobb külföldi szimpátiatüntetés tegnap: mintegy négyszázan gyűltek össze ugyanis a Westminster közelében. Beszédet mondott a Momentum egyik képviselője is, aki úgy fogalmazott, nem tudni, hogy történt-e választási csalás, de a Momentum adatelemző csapat mindent megtesz azért, hogy a végére járjon a sokakban kétségeket hagyó történetnek.

Magyar tüntetők Londonban április 15-én. Forrás: Stop Viktátor Szimpátiatüntetés Magyarországért Facebook

Berlinben a Freie Ungarische Botschaft csapata által szervezett eseményre körülbelül százan gyűltek össze a magyar nagykövetség előtt. A résztvevők egyetértésüket fejezték ki a budapesti demonstráció követeléseivel: a szavazatok újraszámlálását, pártatlan közmédiát és új választási törvényt követeltek. Tegnap közöltük a szolidaritási demonstráción felszólaló Vay Blanka beszédének szövegét is, amellyel a gyűlölet ellen szólalt fel. Németországban a főváros mellett Münchenben és Göttingenben is kifejezték tiltakozásukat és szolidaritásukat a helyi magyar közösségek.

A berlini magyarok demonstrációján beszédet mond Vay blanka. Forrás: Szolidaritási demó a pesti tüntetőkkel Facebook – Stiblo-Miczán Klaudia

 

Hágában a hollandiai magyar nagykövetség előtt piknikeztek pesti tömeggel szolidaritást vállaló magyarok, akik rögtönzött M1-híradót is koreografáltak, hogy ne maradjanak ki a tévéből. Az Index úgy tudja, valaki rájuk hívta a rendőröket, ám azok nemigen értették, hogy miért kéne közbeavatkozniuk.

Rögtönzött közhíradó Hágában a Soros-armyval.
Forrás: Szegi Kata Laura (Piknik Hágában Magyarországért Facebook)

Amszterdamban is összejöttek egy maroknyi magyar egy protesthangulatú piknikre:

Amszterdamban is mi vagyunk a többség.
Forrás:Piknik Amsterdamban Magyarországért Facebook

Emellett Dublinban is összegyűlt körülbelül 40 magyar:

Szolidaritás az ír fővárosból. Forrás:Hajra-Magyarorszag-GO-Hungary Facebook

A Soros-ellenség keze a portugál fővárosba is betette a lábát:

Magyar tüntetők Lisszabonban. Forrás: Kormányellenes tüntetés Lisszabonban! Facebook

Az igazi bázison, a megállítandó Brüsszelben a rendőrség csak vasárnap déltől engedélyezte a demonstrációt az eseményhez írt hozzászólások alapján.