Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sallai Róbert Benedek rátámadt Hadházy Ákosra

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Indexnek több szemtanú is megerősítette, hogy a párt egy mai tárgyalásán összetűzésbe keveredett az LMP két politikusa, Sallai Róbert Benedek, az országos elnökség titkára és Hadházy Ákos társelnök. A Mércének a párt egyik jelenlévő politikusa szintén megerősítette az incidenst. Az ügyről bővebben nyilatkozni nem szeretett volna, a sajtóosztályhoz irányított, de annyit még elárult, Sallai támadta meg Hadházyt, aki ezt nem viszonozta.

Frissítés 13:20 – A hvg.hu úgy értesült, Sallai megragadta a széken ülő Hadházyt és földre lökte, a szekszárdi politikus rövid időre eszméletét vesztette, és agyrázkódást szenvedett.

Információink szerint az LMP épp Kassai Dániel képviselőjelöltjük fegyelmi tárgyalását tartotta, Kassai egyoldalú visszalépése miatt Kunhalmi Ágnes javára Budapest 18. sz. választókerületében. A fegyelmi eljárás végén Kassait visszalépése miatt akár ki is zárhatják a pártból. Az incidens ezen a tárgyaláson történt, emiatt döntés nem is született Kassai ügyében.

Az LMP-n belüli feszültségekről az elmúlt napokban sokat cikkezett a sajtó, a konfliktus középpontjában a párt szövetségi politikája és választási stratégiája áll. A párton belül többen, köztük Sallai is kifogásolta, hogy a kongresszusi döntéssel ellentétben vezető LMP-sek más ellenzéki pártokkal való koordináción dolgoztak. Így került a célpontba Hadházy Ákos is, aki legerősebben képviselte az ellenzéki megegyezést szorgalmazó vonalat.

Sallai Róbert Benedek (Fotó: Facebook / SRB)

Hadházy ellen emiatt már a kampányban etikai vizsgálat indult, a választások másnapján a politikus azt nyilatkozta, Sallai és Schiffer András perrel fenyegették meg azokat a képviselő-jelölteket, akik visszalépnének körzetükben. Schiffer András ezt az ATV kamerái előtt tagadta.

Alapvetően tehát a párt alapító szellemiségében és kongresszusi döntéseiben gyökerező különutas stratégia, és a Fidesz által alkotott politikai térből következő taktikai megfontolások közötti ellentét fajulhatott a tettlegességig.

Nem csupán Hadházy és Kassai áll vizsgálat alatt, Ábrahám Júlia, aki Szabó Tímea javára lépett vissza Óbudán, szintén fegyelmi elé néz.

Frissítés 13:40 – Hadházy Ákos közösségi oldalán erősítette meg az incidens hírét

Frissítés 14:17 – LMP: Fegyelmi eljárás indul Sallai R. Benedekkel szemben

A Mércéhez eljuttatott közleményében a párt sajtóosztálya azt írja:

„Az LMP az erőszak minden formájával szemben a zéró tolerancia elvét vallja. Ezért a mai napon történt eseményeket követően azonnal megkezdődött a párton kívüli jogi és a párton belüli fegyelmi eljárás Sallai R. Benedekkel szemben.”

(Címlapkép: MTI / Kovács Attila)